Laatste update 20:32
115

‘Geen bewijs’ voor nut mondkapje, wel lokale experimenten met draagplicht

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is er geen wetenschappelijk bewijs dat niet-medische mondkapjes helpen bij de bestrijding van de corona-epidemie. Desondanks mogen burgemeesters wel gaan experimenteren met een mondkapjesplicht op drukke plaatsen. Dat is de uitkomst van overleg tussen het kabinet en de 25 veiligheidsregio’s. Eerder hadden onder meer de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, Halsema en Aboutaleb, aangedrongen op de mogelijkheid om op meer plaatsen mondkapjes verplicht te stellen.

“Momenteel is er geen reden tot een dwingende plicht tot het dragen van niet-medische mondkapjes”, meent RIVM-directeur Jaap van Dissel, die zich daarbij zegt te baseren op het beschikbare wetenschappelijk onderzoek.

De roep om een mondkapjesplicht nam de afgelopen weken toe, omdat omringende landen burgers wel verplichten om op meer plaatsen een mondmasker te dragen én omdat het aantal besmettingen weer toeneemt. Volgens Van Dissel is het niet gek dat de infecties weer toenemen, omdat de regels zijn versoepeld. Hij stelt dat veel nieuwe besmettingen het gevolg van zijn van ‘familiepartijtjes, barbecues en borrels’.

Geef een reactie

Laatste reacties (115)