49

Geen bezuiniging op sociale werkplaatsen

Afspraak vorige week wel degelijk in wandelgangen-akkoord opgenomen

Het ministerie van Financiën heeft bevestigd dat de bezuiniging op de sociale werkplaatsen voor volgend jaar van tafel is. Het kabinet wilde 100 miljoen euro op de werkplaatsen besparen, maar naar nu blijkt is in het wandelgangen-akkoord van vorige week afgesproken dat plan te laten vallen.

Volgens GroenLinks is het niet doorgaan van de bezuiniging vorige week in de hectiek van de onderhandelingen niet in de stukken terechtgekomen, maar is er wel degelijk een besluit over genomen. Fractieleider Jolande Sap: ‘Ik ben blij dat de bezuiniging voor 2013 van tafel is. Wij willen nu een wet die niet bezuinigt, maar juist investeert in mensen met lage inkomens. Een wet die voor mensen in de bijstand en de sociale werkplaatsen de kans op werk vergroot.’

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) had vlak voor de val van het kabinet nog wel de nieuwe Wet werken naar vermogen, met daarin de bezuinigingen, door de Kamer weten te loodsen. Maar sinds VVD en CDA met D66, GroenLinks en ChristenUnie het crisisakkoord hebben gesloten, staan de plannen van De Krom voor onder meer een strengere bijstand en beperkter toegang tot de sociale werkvoorziening op losse schroeven.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut is ‘heel erg blij dat nu ook het ministerie van Financiën ziet dat er geen Kamermeerderheid meer is voor de Wet werken naar vermogen’. Maar volgens haar moeten de plannen van De Krom nu helemaal van tafel. Zij vindt het niet kunnen als ‘een soort gelegenheidscoalitie met nieuwe bezuinigingen komt, die maar een houdbaarheidsdatum hebben tot aan de verkiezingen van 12 september’.

Volkskrant: In 2013 geen bezuiniging sociale werkplaats

Geef een reactie

Laatste reacties (49)