62

‘Geen cel voor wie boete echt niet kan betalen’

Rechters verzetten zich tegen verkeerd gebruik van gijzeling door justitie

Rechters willen mensen die hun verkeersboetes echt niet kunnen betalen niet meer tot de cel veroordelen. Ze scherpen de regels aan voor het toewijzen van deze maatregel, een zogeheten gijzeling in opdracht van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dat meldt het AD maandag.

Het CJIB vroeg kantonrechters vorig jaar 37.000 keer om zo’n gijzeling, vanwege onbetaalde verkeersboetes, zo schrijft het AD. Als het verzoek wordt ingewilligd gaat de wanbetaler de cel in, maar blijven de schulden openstaan.

Eerder laakten advocaten en de politiek die gang van zaken al. Zo belanden ook schuldenaars die echt niet kunnen betalen, in de gevangenis, terwijl de regel alleen is bedoeld om mensen aan te pakken die wel kunnen, maar niet willen betalen. Nu hebben ook rechters hier genoeg van.

Rechters in Breda, Den Haag en Amsterdam hebben tegenover de Raad voor de Rechtspraak hun zorgen geuit. In Amsterdam is al afgesproken duidelijker dossiers van het Openbaar Ministerie (OM) te eisen, waaruit blijkt hoe de schuldenaar er financieel voorstaat. Nu blijft dat nog te vaak onduidelijk, aldus het AD.

AD: Rechters laken gijzeling wanbetalers door justitie

Geef een reactie

Laatste reacties (62)