20

Geen CO2-opslag in het Noorden

Kabinet gaat nu voor opslag onder de zeebodem

Het toegenomen verzet tegen CO2-opslag in de drie Noordelijke provincies heeft minister Verhagen ertoe gebracht zijn vizier te verleggen naar de Noordzee.

Dat meldt de Volkskrant. Verhagen noemt CO2-opslag ‘een nuttige techniek bij het tegengaan van klimaatverandering terwijl Nederland overschakelt naar andere vormen van energie’. Hij voegt er aan toe dat er voor opslag onder de zee snel een vergunning verleend kan worden.

Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace is dubbel over het besluit:

Dat de bewoners van Noord-Nederland niet opgezadeld worden met de CO2 uit kolencentrales is geweldig nieuws. Als energiebedrijven Nuon en Essent wat aan de CO2-uitstoot van hun nieuw te bouwen kolencentrales willen doen, rest er nu nog maar één optie: De kolenplannen schrappen. Ook Verhagen moet nu kiezen voor verstandiger oplossingen om klimaatverandering te stoppen. Het dumpen van CO2 onder zee is nog onbetrouwbaarder en duurder dan opslag op land. Investeringen in energie-efficiency en schone energie kosten de overheid uiteindelijk minder geld, en brengen ons de betrouwbare en onafhankelijke energievoorziening van de toekomst.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)