32

Geen dure medicijnen voor ouderen met kanker

Artsen denken vaak dat medicatie verkeerd kan uitpakken ... 'Bewijs daarvoor ontbreekt'

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit naar het toedienen van medicijnen bij de ziekte van Kahler is gebleken dat ouderen vanzelfsprekend minder in aanmerking komen voor nieuwe en dure medicijnen. Artsen denken vaak dat het verkeerd kan uitpakken, maar bewijs daarvoor ontbreekt.

Carin Uyl-de Groot, onderzoeksleider hoogleraar Toegepaste Gezondheidstechnologie, verklaart dat het een groep medicijnen betreft die per jaar ongeveer 22.000 euro per patiënt kost. Ziekenhuizen worden daarvoor gecompenseerd, maar uit het onderzoek over de periode 2004-2009 blijkt dat ouderen daar nauwelijks van profiteren.

Trouw meldt: “Zo werd een derde van de darmkankerpatiënten het dure middel oxaliplatin onthouden. Dit betrof vooral oudere patiënten, omdat zij ook nog één of meer aandoeningen hebben zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Oxaliplatin zou leiden tot extra kwetsbaarheid van de patiënt, denken de artsen. Maar ook relatief gezonde ouderen kregen de medicijnen vaak niet, constateert Uyl-de Groot. “Want bij 18 procent van de ziekenhuizen is het gewoon beleid dat niet te geven aan ouderen.” Toch zouden ook deze medicijnen bij ouderen effectief kunnen zijn, denkt zij. Daarbij verwijst ze naar een studie van het Erasmus MC, waarbij oudere leukemiepatiënten lagere doseringen medicijnen kregen. “Een aantal ouderen bleek daar wel degelijk goed op te reageren.””

Trouw: Geen dure pil voor ouderen met kanker

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)