Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen gratis soa-test meer voor hoerenlopers

  •  
14-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
ggd300.jpg
Wie wel eens een prostituee bezoekt of wie wisselende seksuele contacten heeft wordt voortaan uitgesloten van gratis GGD-test
Wie wel eens naar een prostituee gaat of wisselende seksuele contacten heeft kan nog heel even terecht bij de GGD’s voor een gratis soa-test. Binnenkort zijn alleen homoseksuelen en mensen die seks hebben met personen uit landen waar veel hiv is, welkom. Dat meldt het AD. Staatssecretaris Van Rijn heeft besloten dat ook jongeren onder de 25 jaar voortaan niet meer worden gerekend tot de doelgroep bij soa-bestrijding.
Tot nu toe kon zo’n beetje iedereen terecht bij de GGD’s voor een gratis soa-test, om verspreiding van geslachtsziekten te voorkomen. In 2013 maakten nog 120.000 mensen gebruik van zo’n test. Omdat volgens Van Rijn weinig soa’s worden geconstateerd bij hoerenlopers en mensen met wisselende seksuele contacten, als dan niet jonger dan 25 jaar, worden de groepen nu uitgesloten. “Dus kan gesteld worden dat mensen in deze groepen niet meer beschouw dienen te worden als personen met een verhoogd risico”, aldus Van Rijn.
Zijn eigen partij, de PvdA, is fel tegen zijn plannen. Zij collega Agnes Wolbert verklaart:
Dit moet voor iedereen toegankelijk zijn. Het is juist de bedoeling dat zulke activiteiten laagdrempelig zijn, voor iedereen toegankelijk. Anders werkt preventie helemaal niet. Het kan dus niet dat de staatssecretaris drempels opwerpt voor bepaalde groepen.
Coalitiepartij VVD schaart zich, ook in de Tweede Kamer, wel achter Van Rijn. Tweede Kamerlid Tamara van Ark:
“Wij willen zinnig en zuinig met zorg omgaan. Dan vind ik het logisch dat ook mensen met wisselende seksuele contacten daarvan zelf de consequenties dragen en zelf hun soa-test betalen. Overigens is een condoom goedkoper dan een soa-test.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.