435

Geen Halbe maatregelen!

Update: In totaal hebben zo'n 15.000 studenten tegen de bezuinigingen gedemonstreerd ... 800 professoren in toga in cortège naar het Spui... Demonstratie sluit week van acties tegen bezuinigingsplannen voor het onderwijs af... ME moest toch een charge uitvoeren

Het Malieveld in Den Haag is vrijdag het toneel van een landelijke studentenmanifestatie tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs (VVD). Hij wil onder meer studenten die langer dan een jaar extra over hun bachelor- of masteropleiding doen een ‘boete’ van 3000 euro opleggen. Dat meldt Trouw. Voor de demonstratie hebben zich ruim tienduizend studenten aangemeld, dat liet de Landelijkse Studentenvakbond (LSVb) eerder deze week weten.


Trouw meldt dat de gemeente een enorme drukte verwacht. De studenten is dan ook gevraagd om de ochtendspits te mijden. Rond het middaguur loopt een groep studenten richting het Malieveld, waardoor afrit twee en drie van de A12 tijdelijk zijn afgesloten.
Niet alleen studenten gaan de barricades op tegen de brzuinigingsplannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Vrijdagochtend lopen naar verwachting ook zo’n zeshonderd professoren gehuld in toga in een protestmars, een zogenoemd cortège, naar het Spui in Den Haag voor een bijzondere academische zitting. Universiteiten en hogescholen ondersteunen de acties onder andere door hun studenten tentamenvrij te geven. Aan de slotdemonstratie op het Malieveld is een week van acties voorafgegaan. Een groepje studenten ontdeed zich in de Tweede Kamer van een laag kleren waaronder een dringend verzoek aan Halde Zijlstra te voorschijn kwam: Kleed ons niet uit!

Behalve de fysieke manifestatie in Den Haag is ook een digitale protestbeweging in gang gezet op het internet. Via verschillende sociale netwerksites stromen studenten toe op hun steun te betuigen aan de acties. De Volkskrant beschrijft vandaag een aantal van deze virtuele protesten.

Zijlstra, die vrijdag jarig is, heeft toegezegd ook naar naar de manifestatie op het Malieveld te zullen komen.

Update 15.45

In Den Haag hebben zo’n 15.000 studenten gedemonstreerd tegen de bezuinigingen van het kabinet op onderwijs. Ook staatssecretaris Halbe Zijlstra, verantwoordelijke voor de strenge maatregelen, nam het woord. Hij probeerde de bezuinigingen te verdedigen, maar werd uitgejoeld door het publiek.

SP-voorman Emile Roemer werd verrast doordat hij alnog het podium werd opgeroepen om de menigte toe te spreken. Donderdag werd nog aangekondigd dat alleen Job Cohen (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) de menigte mochten toespreken.

Update 16.15

Aan het eind van de middag brak er toch geweld uit tussen demonstraten en politie. De politie heeft 22 mensen aangehouden. De ME moest een groep van enkele honderden personen uiteen drijven nadat zij waren bestookt met een fiets en vuurwerk. De groep was opgerukt van het Malieveld naar het ministerie van Onderwijs om daar verder te protesteren. De ME deelde flinke klappen uit en was aanwezig met honden en paarden, meldt De Pers.

Trouw: Den Haag maakt zich op voor studentenprotest

Geef een reactie

Laatste reacties (435)