31

Geen herdenking Duitsers op 4 mei

Comité wil ophef over herdenking Duitse soldaten en foute Nederlanders voorkomen.

Duitse soldaten en foute Nederlanders worden niet herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Voorzitter Van Kooten van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft die opvatting beklemtoond in een interview met Trouw.

Het Nationaal Comité wil voorkomen dat er dit jaar opnieuw ophef ontstaat rond de Nationale Dodenherdenking. In 2012 was er veel te doen over het gedicht dat traditioneel door een scholier op de Dam wordt voorgedragen. Dat gedicht ging vorig jaar over een gesneuvelde Nederlandse SS-er, en werd kort voor de plechtigheid door het Comité teruggetrokken. In Trouw zegt Van Kooten:

We hebben van vorig jaar geleerd. Als iets verkeerd kan worden uitgelegd, moeten we het niet doen.

Het Gelderse dorp Vorden wil de jaarlijkse herdenking dit jaar opnieuw laten volgen door een wandeling langs de graven van tien Duitse soldaten. Ook daarover ontstond vorig jaar veel tumult. Volgens Vorden gaat het om een gebaar van verzoening. Van Kooten zegt zich niet te willen bemoeien met lokale ceremonies, maar vindt wel dat herdenken en verzoenen verschillende dingen zijn. “Je moet op 4 mei niet de daders herdenken”.

Het Nationaal Comité roept de organisatoren van lokale herdenkingen op alleen Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken. Richtlijnen voor de plechtigheden die in het hele land worden gehouden komen er echter niet.

Update 11:15 uur Het 4 mei-comité van Vorden heeft besloten dit jaar af te zien van de tocht langs tien Duitse oorlogsgraven. Volgens het comité loopt de waardigheid van de herdenking gevaar als die zoals verwacht wordt verstoord door tegenstanders van het herdenken van Duitse slachtoffers.

Trouw: ‘4 mei is er niet voor verzoening’

Geef een reactie

Laatste reacties (31)