Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen hond wil bij de Dierenpolitie

  •  
15-06-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
dierenpolitie_300.jpg
90 procent agenten tegen komst PVV-speeltje … 'Dierenpolitie gaat ten koste kinderbescherming' … Agenten gedwongen zich aan te melden … Tonnen euro's voor cursussen
Negentig procent van de politieagenten ziet niets in de komst van de Dierenpolitie, blijkt uit onderzoek van de SP. De agenten vrezen dat de bestrijding van criminaliteit achteruit gaat en er voor serieuze zaken als de opsporing van kindermisbruik minder tijd zal zijn. Om het gebrek aan animo te maskeren worden agenten nu gedwongen zich aan te melden voor het PVV-korps. De omscholingscursussen kosten 3000 euro per persoon.
Negen op de tien agenten ziet niets in de plannen van het kabinet om ‘animal cops’ in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek dat de SP afgelopen week heeft gehouden onder 425 agenten.
Ronald van Raak, Kamerlid voor de SP, gaat minister Opstelten vragen de invoering van de speciale dierenagenten te stoppen. De Dierenpolitie is een initiatief van de PVV en de invoering is onderdeel van het gedoog- en regeerakkoord.
Van Raak:
Agenten zijn vooral boos omdat de 500 animal cops ten koste gaan van het aantal agenten dat er nu is. Hierdoor zullen nog meer zeden- en geweldszaken op de plank blijven liggen, en dus komt de veiligheid van mensen in het geding. Ze voelen zich wat dat betreft belazerd door de PVV van wie dit prestigeproject afkomstig is. Ik ga minister Opstelten dan ook vragen te stoppen met dit onzalige PVV-plan.
Het hele rapport is hier te vinden, hier alvast de opvallendste citaten van agenten.
HIER SPREEKT DE POLITIE:
Vanochtend vertelde een hondengeleider mij, dat de cursus ad. 3.000 euro per persoon, door de tijdsdruk vooralsnog een flop is. Docenten blijken niet voorbereid te zijn en de nodige kennis niet te bezitten. De leerlingen (hondengeleiders) overwegen collectief de schoolbanken te verlaten.
Voor de onbekende burger klinkt het goed. Ze weten niet dat ze ronduit belazerd worden. Er komt gewoon geen dierenpolitie. In de praktijk worden de nu aanwezige hondengeleiders de zogenaamde dierenpolitie. Naast hun gewone werk, krijgen ze het taakaccent ‘dierenpolitie’ erbij. Aan hen is niet gevraagd hoe ze daar zelf over denken, het is ze gewoon opgelegd.
Binnen de politie ligt de aanstelling van dierenagenten nogal gevoelig. Het betreft een project dat moet slagen en als de korpsleiding zich daaraan niet conformeert zal minister Opstelten zich daar persoonlijk mee bemoeien.
Ik werk bijna 30 jaar bij de politie Amsterdam. Ik kan er een lang verhaal over schrijven maar doe dit niet, zonde van mijn tijd en die van jou. Omdat een of andere malloot van de PVV niet met beide benen in de modder staat, moeten er 500 dierenpolitieagenten (we noemen het animal cops dan staat het interessanter voor degenen die dit thuis moeten vertellen) komen. Wij hebben in d4 (district Zuid, redactie) van Amsterdam tientallen overvallen en andere zware zaken op de plank, vaak met bekende daders, liggen die niet opgepakt kunnen worden. Meer hoef ik niet te zeggen vermoed ik.
Ik werk zelf bij een Regionaal Milieuteam. Wij krijgen bij onze afdeling ongeveer alles binnen met betrekking tot meldingen van dierenleed en andere zaken met betrekking tot dieren. Dit is echter verhoudingsgewijs zo klein, dat wij die taak samen met de Basis Politie Zorg (BPZ) gemakkelijk aankunnen. Voor dat doel hoeven er geen 500 extra mensen bij te komen. Ik zou niet weten wat die mensen zouden moeten doen. Het is volgens mij puur een politiek verhaal.
Als eerste wil ik aangeven dat ik zelf als diensthondgeleider werkzaam ben bij de politie. Wat ik minder goed aan deze ontwikkeling vind, is dat er zonder enige vorm van overleg met de diensthondgeleiders in den lande, voor gekozen is om ons als animal cop aan te wijzen. Bij ons is er niets eens gevraagd maar gewoon opgelegd. In de wandelgangen wordt al gesproken over het feit dat wanneer de animal cops er voor 1 januari 2012 zijn, het kabinet op springen staat. Als minister Opstelten de zaak niet wil laten ploffen, zal hij er ook voor moeten gaan betalen. Hij is daardoor veel goedkoper uit dan het aanstellen van vijf honderd nieuwe toezichthouders.
Iedereen spreekt er schande van dat korpsen zo even 15.000 plankzaken over de plint kiepen vanwege gebrek aan opsporingscapaciteit, maar niemand lijkt zich te realiseren dat het er volgend jaar misschien wel 20.000 zijn omdat er 500 “animal­cops” niet met die zaken bezig kunnen. Natuurlijk moet dierenwelzijn de aandacht hebben maar volgens mij is de AID daar onder andere voor. En de collega die bij een verwaarloosde hond, paard of whatever komt neemt ook actie zonder het stempel “dierenpolitie” op zijn rug.
500 agenten wat een flauwe kul. 50 is meer dan zat. 450 voor zedenzaken. En dan ben ik nog zeer royaal m.b.t. 50 agenten als animal cop. Wij beschermen anders onze dieren beter dan onze kinderen. Te gek voor woorden.
Ik zit toevallig nu op de cursus dierenpolitie. Kennelijk een hot politiek item, want alle regio’s moesten cursisten (hondengeleiders) sturen. De cursus is nog zeer pril en nou ja, inhoud. Ik vind het inderdaad een nog onontgonnen terrein. Waar zeker wel werk ligt, maar, de diensten die ik als hondengeleider draai laten absoluut geen ruimte om nog iets voor de dieren te betekenen. Lijkt me dus ook meer een politieke geste van onze minister richting PVV. We kregen in ieder geval bij aanvang van de cursus te horen om geen interviews of dergelijke te geven.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook
 cc-foto:  Bas Van Uyen

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.