26

‘Geen hypotheek bij hoge studieschuld’

Ministerie van Onderwijs houdt vol: Studielening is geen schuld ... Bussemaker: Maak studenten niet bang

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) pleit voor registratie van studieleningen. Op die manier moeten ernstige schulden voorkomen worden denkt directeur van BKR Peter van den Bosch. Hij meent dat vooral starters in financiële problemen komen wanneer zij een lening of hypotheek hebben, maar tegelijkertijd hun studieschuld moeten aflossen.

Het idee is dat banken bij het verstrekken van een lening of een hypotheek kunnen nagaan of iemand een studieschuld heeft. Volgens Van den Bosch verzwijgen veel starters hun studieschuld om zo een hogere hypotheek te kunnen krijgen. Wanneer zij eenmaal een hoge hypotheek hebben, blijkt vaak dat ze die niet kunnen betalen vanwege de hoge studieschuld.

Van de Bosch trekt aan de bel omdat het kabinet besluit een ‘sociaal leenstelsel’ in te voeren die de basisbeurs vervangt. Hij vreest voor oplopende studieschulden die toekomstige starters op de woningmarkt zullen belemmeren.

Het Ministerie van Onderwijs houdt vol dat het niet om een ‘echte’ schuld gaat omdat afbetaling pas ingaat op het moment van een inkomen. Registratie van een studieschuld vindt ze daarom niet nodig, zegt een woordvoerder van het ministerie in NRC.

Minister Bussemaker (Onderwijs) wees er vandaag nog op dat studenten niet onnodig bang gemaakt moet worden.

Als we steeds maar blijven zeggen dat het zo vreselijk is om te gaan lenen, dan gaan we de studenten nog echt bang maken om te studeren.

Uit onderzoek blijkt volgens haar dat studenten niet minder gaan studenten bij een leenstelsel.

Het BKR is ook voor registratie van andere schulden. Zo zijn er inmiddels afspraken gemaakt over het registreren van huurachterstanden en betalingsachterstanden bij energiemaatschappijen. Daarop moeten volgens hem afspraken gemaakt worden met de Belastingdienst, Het Centraal Justitieel Incassobureau, de Sociale Dienst en zorgverzekeraars.

NOS: ‘Kamer wakkert leenangst aan’

NRC: BKR: studieschuld moet meespelen bij verstrekken hypotheek

cc-foto: ROOD Utrecht, jong in de SP

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)