24

Geen inperking verkoop vuurwerk

Update: Tijdsraam waarin vuurwerk afgestoken mag worden wel ingeperkt ... PvdA en VVD tegen voorstel eigen kabinet

De Tweede Kamer blokkeert het voorstel dat staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu onlangs presenteerde om de overlast door vuurwerk terug te dringen. Zij stelde onder meer voor om het aantal verkoopdagen terug te schroeven van drie naar twee.

Dat meldt Nu.nl. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff vreest echter dat de nadelen van het terugschroeven van het aantal verkoopdagen groter zijn dan de voordelen.
Zo zal volgens hem waarschijnlijk het gebruik van illegaal vuurwerk toenemen:

De rijen bij de verkooppunten zullen langer zijn, waardoor mensen sneller geneigd zijn om online vuurwerk in het buitenland te bestellen. Als je wil dat mensen zoveel mogelijk legaal vuurwerk afsteken moet je mensen niet prikkelen om illegaal in te kopen.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is dat met hem eens. Donderdag debatteert de Tweede Kamer met Mansveld en Opstelten over de maatregelen tegen vuurwerkoverlast.

Naast de beperking van de verkoopdagen wil het kabinet ook de afsteektijden aanpakken. Nu mag dat vanaf oudjaarsdag om 10.00 uur in de ochtend. Dit wordt 18.00 uur.

Update 14.40
De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het plan om het tijdsraam waarin vuurwerk afgestoken mag worden in te perken.Voortaan moet al het vuurwerk met oud en nieuw binnen acht uur zijn afgestoken. Dat houdt in dat vuurwerk voortaan alleen van 18.00 tot 02.00 afgestoken mag worden, terwijl dat nu nog 10.00 tot 02.00 was.

CC-foto: Marco Nedermeijer 

Geef een reactie

Laatste reacties (24)