10

Geen klimaatakkoord in Kopenhagen

VN-klimaatchef Yvo de Boer: 'Verdrag is door tijdgebrek onhaalbaar' ... Nog steeds geen openingsbod van VS ... Obama: 'Hooguit een politiek akkoord in Kopenhagen'

De onderhandelingen over een nieuw klimaatverdrag worden volgende maand in Kopenhagen niet afgerond. Hiervoor is zeker nog een half jaar nodig, aldus VN´s klimaatchef Yvo de Boer, die de VS het belangrijkste struikelblok noemt. Dit signaal is inmiddels afgegeven door alle APEC-landen, bijeen in Singapore.

De Nederlander Yvo de Boer, klimaatchef van de VN, zei zaterdag in NRC Handelsblad dat hij toch verwacht dat de landen het eens worden over de uitgangspunten: reductie broeikasgassen rijke landen, financiering klimaatbeleid in ontwikkelingslanden, bijdragen van China en India.

Er is nog veel te veel tekst. Die tekst kan onmogelijk in zo’n korte tijd omgetoverd worden in een verdrag. Maar het is in Kopenhagen geen alles-of-niets-situatie. Ik denk nog steeds dat er een sterk akkoord komt.

Het Financieele Dagblad laat De Boer ook aan het woord. In die krant noemt de VN-klimaatchef als struikelblok ‘wederom’ de Verenigde Staten. “Iedereen is nu in ‘blijde’ verwachting van de VS”, aldus De Boer. Zolang zij geen openingsbod doen en geen reductiedoel over CO2-emissies noemen, gebeurt er niets. “En dat begint nu gevaarlijk dicht bij het randje te komen.”

Volgens De Boer is het geen onwil maar eerder onmacht van de Amerikanen:

Zolang de gezondheidswet niet een stukje verder door het Congres is geduwd, voelt president Barack Obama zich gehandicapt om met financiële toezeggingen te komen.”

Volgens De Boer heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel duidelijk gezegd: voor wij euro’s op tafel leggen, willen we eerst dollars zien. Toch heeft hij goede hoop dat Obama alsnog naar Kopenhagen komt met een bod en een reductiedoelstelling. John Kerry, voorzitter van het buitenlandcomité van de Senaat, belde hem vorige week dat de senaat de klimaatwetgeving deze week plenair bespreekt. De behandeling zal niet voor januari of februari zijn afgerond, maar Kerry zei volgens De Boer:

Ik zie geen reden waarom Obama niet toch naar Kopenhagen komt met een bod en getal.”

Update Volkskrant: Volgens de Amerikaanse president Barack Obama kan tijdens de klimaattop in Kopenhagen in december hooguit een politiek akkoord bereikt worden, waarna later een juridisch bindend verdrag kan worden opgesteld. Dat meldde de Amerikaanse klimaatonderhandelaar Michael Froman zondag vanuit Singapore, waar Obama is om een Aziatisch-Pacifische top bij te wonen. Froman zegt:

Ik denk niet dat de onderhandelingen zo verlopen zijn dat veel leiders denken dat het haalbaar is om in Kopenhagen tot een verdrag te komen.

Update NRC: Het besluit dat er definitief geen juridisch akkoord komt in Kopenhagen werd bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van APEC, een organisatie van 21 Aziatische landen en landen rond de Pacifische Oceaan. De Deense premier Lars Lokke Rasmussen, die de klimaattop organiseert, werd speciaal ingevlogen. Hij zegt te hopen dat het in elk geval lukt om de basis te leggen voor een uiteindelijk verdrag:

Gegeven de tijdsdruk en de individuele situatie in de betrokken landen moeten we ons de komende weken richten op wat mogelijk is en niet op wat onmogelijk is.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)