Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen langere kerstvakantie vanwege corona

  •  
07-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
90.000 kerslichtjes versieren Leeuwarder woonwijk

© LEEUWARDEN - De Leeuwarder woonwijk Wielenpôlle is omgetoverd tot Kerstdorp Wielenpôlle. Met zo'n 90.000 lichtjes zijn alle straten en huizen in de wijk verlicht. Klaar zijn de bewoners nog a

De kerstvakantie wordt niet met een week verlengd om het aantal coronabesmettingen omlaag te brengen. Dat meldt de NOS op gezag van bronnen in Den Haag.
Volgens verscheidene deskundigen heeft de herfstvakantie een belangrijke rol gespeeld bij het verlagen van het reproductiegetal R. Tijdens de vakantie is de kans kleiner dat kinderen elkaar kunnen besmetten. Omdat de ouders van basisschoolleerlingen tijdens de vakantie vaker thuis blijven, neemt ook de kans af dat volwassenen elkaar op het werk aansteken.
Het kabinet verwacht echter niet dat de kerstvakantie een vergelijkbare rol kan spelen als de herfstvakantie. Tijdens de kerstvakantie vinden er meer familiebezoeken plaats. Die kunnen juist weer voor meer besmettingen zorgen, vrezen de bewindslieden.
Dinsdagavond geven premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weer een persconferentie. De verwachting is dat zij geen versoepelingen van de coronamaatregelen zullen aankondigen. Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen stijgt al zes dagen op rij.
D66-Kamerlid Jan Paternotte pleit ervoor om vanaf 1 februari de mbo’s, hbo’s en universiteiten weer te openen. “De dagelijkse routine is van het bed naar het bureau, en weer terug. Een zesde van de studenten heeft zelfs behoefte aan professionele psychische hulp. Op deze manier is het niet vol te houden”, zegt hij tegen EenVandaag.
Vrijdag riepen D66-raadslid Yassmine el Ksaihi en Jeffrey Eelman (voorzitter van de Jonge Democraten Amsterdam) universiteiten en hogescholen al op om zich in te zetten voor meer fysiek onderwijs. “Theaters en concertzalen, die nu toch leeg staan, zouden bijvoorbeeld perfect geschikt kunnen zijn om corona-proof onderwijs aan te bieden”, schreven zij in een opiniestuk op Joop.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.