Laatste update 09:50
19

Geen linkse coalitie Spanje door miscommunicatie: nieuwe verkiezingen

De Spaanse socialistische partij PSOE, die bij de verkiezingen van mei de meeste stemmen haalde, is er niet in geslaagd om een coalitie te vormen. De partij van premier Pedro Sánchez kwam niet tot overeenstemming met het linkse Podemos. Daarom mag de Spaanse kiezer op 10 november hoogstwaarschijnlijk voor de vierde keer in vier jaar naar de stembus.

Volgens Podemos-leider Pablo Iglesias maakt Sánchez ‘een fout van historische proporties’ door opnieuw naar de kiezer te gaan. De inhoudelijke verschillen tussen PSOE en Podemos zijn klein. Miscommunicatie tussen de twee partijen gooide tijdens de onderhandelingen roet in het eten, schrijft de Volkskrant:

De gesprekken tussen de twee linkse partijen liepen in juli vast op een verdeling van de ministersposten. Het waren gesprekken die de onderhandelaars vooral voerden door elkaar berichtjes te sturen. Dat bleek een onhandige keuze: binnen de PSOE werken ze met WhatsApp, terwijl Podemos zweert bij Telegram – en zo gebeurde het dat Podemos het eindbod van de PSOE pas zag toen de onderhandelingen al waren geklapt. Was het anders gelopen, dan had de coalitieregering waarschijnlijk het licht gezien.

Pogingen van Iglesias om Sánchez alsnog te verleiden liepen op niets uit. Ook een aanbod van de rechtse partij Ciudadanos om PSOE aan een meerderheid te helpen, wees de PSOE-leider af. Sánchez hoopt bij nieuwe verkiezingen een nog betere uitgangspositie te verwerven. Volgens peilingen maakt de PSOE grote kans om opnieuw als grootste uit de bus te komen, maar krijgen de socialisten wederom geen meerderheid van de 350 zetels in het parlement.

Cc-foto: Europees Parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (19)