Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen maagd? Geen middelbare schooldiploma

  •  
10-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
indonesie300_01.jpg
In de Indonesische stad Jember ligt een voorstel om meisjes pas een diploma te geven als 'bewezen' is dat ze maagd zijn met 'maagdelijkheidstest'
De lokale autoriteiten willen met de maatregel voorkomen dat tienermeisjes seks voor het huwelijk hebben of in de prostitutie belanden. Om te bewijzen dat ze maagd zijn moeten de meisjes een zogenaamde tweevingertest ondergaan, waarmee wordt gecontroleerd of het maagdenvlies nog intact is. Zo’n test heeft geen enkele wetenschappelijke basis, aldus de WHO. En jongens hoeven geen test te ondergaan.
Human Rights Watch wil dat de Indonesische president Joko Widodo ingrijpt. Op hun site schrijven ze:
Het inititatief is weerzinwekkend, maar niet verrassend. De Indonesische politie past deze beledigende en vernederende tests al sinds 1965 toe op duizenden vrouwelijke rekruten, ondanks dat ze in strijd zijn met de principes van de Nationale Politie dat de sollicitatieprocedure ‘niet discriminerend’ en ‘humaan’ moet zijn.
Cc-foto: Remon Rijper

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.