Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen 'made in Israël' meer uit nederzettingen

  •  
08-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3688 keer bekeken
  •  
ANP-Timmermans_300_01.jpg
Update: Timmermans wil foute productlabels vervangen ... Israël furieus: 'Dit is discriminatie'
Producenten die uit de Israëlische nederzettingen moeten voortaan een eigen label krijgen. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vindt het onterecht dat de producenten nu nog het ‘uit Israël’ label dragen.
De consument heeft het recht om te weten waar de producten vandaan komen vindt Timmermans.  
En als op producten uit nederzettingen staat dat ze uit Israël komen, klopt dat gewoon niet met het internationaal recht”, zegt de minister.
De verandering van het label noemt hij geen sanctie, maar een ‘voorlichting’. De EU-buitenlandchef Ashton heeft al eerder aangedrongen om de etiketten aan te passen, maar de kwestie ligt erg gevoelig in Israël.
Update 19.00
Israël is woest op Nederland vanwege het voornemen om een speciaal etiket te plaatsen op producten die uit de bezette gebieden komen. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart tegenover het ANP:
“Als Nederland burgers wil informeren dat bepaalde producten uit een controversieel gebied komen, moet het dit voor alle controversiële gebieden in de wereld doen. Maar aangezien het alleen bij Israël wordt toegepast, kunnen wij het niet anders noemen dan discriminatie. Mensen in de supermarkt zien dit als een waarschuwing van hun regering tegen Israël. Dat creëert een gevaarlijk eenzijdig beeld van ons land.”
Volgens premier Rutte is Israël allang op de hoogte van het voornemen. Vorig jaar stond het plan al op de Europese agenda. Bovendien pleiten landen als Groot-Brittannië al langer voor speciale labels voor de bezette gebieden.
Ook het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) is er als de kippen bij om de plannen te bekritiseren. Het zou ‘symboolpolitiek’ zijn. Ook wordt gewaarschuwd dat Israël ‘niet anders mag worden behandeld dan andere landen’.
Voorzitter van Een Ander Joods Geluid, Jaap Hamburger, is juist blij met de plannen. Het is volgens hem een goede stap om ervoor te zorgen dat bedrijven in de nederzettingen niet langer profiteren van toegang tot de Nederlandse markt. Een Ander Joods Geluid pleit voor een algeheel verbod van de verkoop van producten uit de nederzetting. Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.