Laatste update 09 juni 2018, 07:58
28

Geen #metoo-onderzoek in de Tweede Kamer

Ondanks steun van het CDA, GroenLinks en de ChristenUnie zal er geen onderzoek komen naar ongewenst gedrag en seksuele intimidatie onder medewerkers van Tweede Kamerfracties. Dit heeft het presidium, de dagelijkse leiding van de Kamer, bekend gemaakt. De voorzitter van het presidium, Khadija Arib, had eerder dit jaar een dergelijk onderzoek aangekondigd. Dit gaat nu niet door omdat volgens  NRC de VVD, de PVV en de SP bezwaren hadden. Zij vinden dat het een zaak van de partijen zelf is, niet van de Tweede Kamer. Daarom doen ze liever zelf onderzoek.

In maart kwam er nog een voorbeeld naar buiten dat speelde bij Groen Links. Een jonge fractiemedewerker had zich proberen te vergrijpen aan een stagiaire, wat hem op een waarschuwing kwam te staan. Omdat hij in de periode die volgde er ‘door zijn houding en communicatie’ onvoldoende blijk van gaf dat hij die waarschuwing had begrepen, kwam het alsnog tot ontslag.

De term #metoo ging viral op sociale media als teken van solidariteit onder vrouwen die ooit met seksueel ongewenst gedrag te maken hebben gehad, met name op de werkvloer. Talloze beroemdheden die dader zijn geweest worden sindsdien ter verantwoording geroepen of, zoals in het geval van de Hollywood-producent Harvey Weinstein, aangeklaagd.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)