66

‘Geen mobiele frietkramen meer bij scholen’

Scholen doen hun best om hun kantines gezonder te maken, maar de frietkar om de hoek gooit roet in het eten ... Paul Rosenmöller komt in actie

Na coffeeshops moeten ook mobiele frietkramen voortaan uit de buurt van scholen geweerd worden. Dat voorstel doet Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur van Jongeren Op Gezond Gewicht. Rosenmöller roept gemeenten op maatregelen te nemen, om zo uiteindelijk te zorgen voor gezondere jongeren en obesitas te kunnen voorkomen.

Het is inmiddels bijna een klassiek beeld: middelbare scholen met vlak voor de deur, of om de hoek, een mobiele friet- of kebabkraam. De uitbaters van de kraampjes verdienen in de pauzes en na de lessen lekker bij, vooral nu scholen steeds groter worden en meer leerlingen hebben.

Scholen zelf proberen echter steeds meer gezonde voedsel in de kantines te verkopen om scholieren te stimuleren gezonder te eten. Tevergeefs, want zo’n frietkot voor de deur gooit roet in het eten. Paul Rosenmöller wil daarom dat mobiele snacktenten voortaan geweerd worden uit de buurt van scholen.

Rosenmöller:

Het is een volstrekt verkeerd signaal dat mobiele snackkramen nu rond scholen staan. Dit is het paard achter de wagen spannen. Het gaat er niet alleen om dat je in de kantine gezond eten aanbiedt, maar dat dit ook gebeurt in een gezonde omgeving om zo de leefstijl positief te beïnvloeden.

Scholen zelf kunnen echter niets ondernemen tegen de frietkraam. Zo heeft scholengemeenschap de Goudse Waarden in Gouda bijvoorbeeld bezwaar gemaakt tegen de snackkraam, waarop de gemeente liet weten er niets tegen te kunnen doen.

Rosenmöller hoopt nu dat gemeenten via de Algemene Plaatselijke Verordening het probleem alsnog kunnen oplossen. “Gemeenten gaan over de inrichting van de openbare ruimte. Zo zijn ook de coffeeshops op afstand van scholen gezet”, aldus Rosenmöller. 

De Volkskrant: ‘Mobiele frietkramen mogen niet meer bij scholen staan’

cc-foto: Remona Poortman

Geef een reactie

Laatste reacties (66)