Laatste update 20:15
20

LIVE persconferentie: Geen mondkapje meer op school, geen klassen in quarantaine

Geen video? Klik hier.

Om 19:09 zei Mark Rutte te hopen dat coronatoegangsbewijs geen eigen wikipedia-pagina krijgt, omdat hij pas ontdekte dat die voor de anderhalvemetersamenleving wel bestaat.

Om 19:11 stond op wikipedia een nieuwe pagina:

Vier minuten later was de informatie aangevuld: “Een Coronatoegangsbewijs is een bewijs in de vorm van een QR-code, in een app of op papier, die toegang geeft tot bepaalde plaatsen zoals de horeca.”

Rutte maakte bekend dat de mondkapjesplicht in het ov van kracht blijft. Burgers die een coronatoegangsbewijs nodig hebben kunnen zich gratis laten testen als ze niet gevaccineerd zijn. Op 1 november wordt besloten hoe lang de pasplicht nog van kracht blijft. Er wordt gekeken naar steunmaatregelen voor de horeca, die om 00:00 dicht moet.

De Jonge meldde dat zorginstellingen mogen gaan registreren wie gevaccineerd is. Ook andere werkgevers mogen aan hun werknemers vragen of ze gevaccineerd zijn. Antwoorden is niet verplicht. Het is vervolgens aan de werkgever om indien nodig maatregelen te treffen.

Hier een overzicht van de maatregelen op de site van de Rijksoverheid.

Eerder:

Mark Rutte en Hugo de Jonge zullen vanavond bekendmaken dat mondkapjes op scholen niet langer verplicht zijn. Ook hoeven scholen niet meer een hele klas naar huis te sturen als een leerling besmet is. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen.

Volgens diezelfde bronnen mogen discotheken en nachtclubs vanaf 25 september weer open tot middernacht. Bezoekers moeten via een QR-code wel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd, genezen of negatief getest zijn.

Eerder lekte al uit dat bezoekers van theaters, bioscopen en horeca vanaf 25 september hun QR-code moeten laten zien. Veel horecabedrijven voelen er weinig voor om hun gasten te controleren. Zij hebben het idee dat zij er nu voor moeten zorgen dat de vaccinatiegraad wordt opgekrikt.

Het aantal volledig ingeënte Nederlanders stijgt nauwelijks nog. In andere landen, zoals Frankrijk, leidde de invoering van de coronapas voor de horeca ertoe dat miljoenen mensen besloten om zich toch te laten vaccineren.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)