746

Geen nieuw ECB-geld naar Griekenland

OXI! OXI! OXI! ... Grieken stemmen massaal tegen hervormingen... Varoufakis zwaait af ... Commerciele Griekse banken ontvangen mogelijk geen nieuw geld via Griekse centrale bank

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, heeft een dag nadat 61% van de Grieken bij het referendum ‘nee ‘ stemde, bekend gemaakt dat hij aftreedt. Dat doet hij na overleg met premier Tsipras, vanwege ‘een zekere voorkeur’ bij de leden van de Eurogroep. En: Geen nieuw geld ECB naar Griekenland.

Update 19:52:
Er gaat geen nieuw geld naar Griekenland vanuit de ECB. Griekse commerciële banken hoeven dus niet op nieuw geld te rekenen via de Griekse centrale bank. Dat schrijft NRC maandagavond. ‘Europa’ heeft zelf ook een persbericht over het besluit verstuurd.
In een persbericht schrijft Varoufakis:

Direct na de bekendmaking van de resultaten van het referendum, werd me duidelijk gemaakt dat er sprake was van een zekere voorkeur bij een aantal van de leden van de Eurogroep en aanverwante ‘partners’ voor mijn…. ‘afwezigheid’ van hun vergaderingen; de premier schatte in dat daaraan toegeven hem mogelijk zou kunnen helpen bij het bereiken van een overeenkomst. Om die reden verlaat ik vandaag het ministerie van Financiën. Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen naar eigen inzicht gebruik te maken van het kapitaal dat de Griekse bevolking ons met het referendum van gisteren heeft verschaft.

Varoufakis schrijft verder de ‘minachting’ van de crediteuren met trots te ondergaan. Hij vindt dat het in deze op geen enkele manier om hem gaat:

Wij op links weten hoe als collectief op te treden zonder acht te slaan op de privileges van het ambt. Ik zal premier Tsipras, de nieuwe minister van Financiën en onze regering dan ook volop blijven steunen.

Eerder:
Zondag is de dag van de waarheid voor Griekenland. Een stem tegen is een stem tegen Europa, zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker eerder deze week. Maar feitelijk legt de Griekse regering de vraag voor of de bevolking ‘ja’ of ‘nee’ wil zeggen tegen de voorstellen van de schuldeisers. De Griekse regering zegt dat het geen stem voor of tegen de euro is, maar voor of tegen een betere deal. 

Volgens de opiniepeilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen het ja (nai)- en het nee(oxi)-kamp, meldt het Algemeen Dagblad. De peilingen laten ook zien dat er een groeiende groep Grieken is die mogelijk niet gaat stemmen omdat zij geen keuze kunnen of willen maken. De uitslag van het referendum wordt rond middernacht verwacht.

Update: 15:30 uur

Met nog minder dan drie uur te gaan, is de opkomst tijdens het Griekse referendum hoog. Volgens de Griekse televisiezender Private Mega TV is door 35 procent van de Grieken een stem uitgebracht. Het referendum is alleen rechtsgeldig als minimaal 40 procent van de inwoners heeft gestemd, meldt de NOS.

Een hoge opkomst is normaal in Griekenland omdat stemmen verplicht is. Grieken die hun stem niet uitbrengen riskeren een geldboete, al is deze de afgelopen tijd niet opgelegd.” 

Update 18:00 uur

Eerste peilingen duiden op Grieks ‘nee’
Uit de eerste peilingen lijkt het dat een meerderheid van de Grieken tegen de hervormingen heeft gestemd. Echter, ook werd duidelijk dat het een nek-aan-nekrace is dus er is nog niets beslist. In de loop van de avond zullen er meer uitslagen van exit polls volgen maar pas rond middernacht wordt de definitieve uitslag verwacht.


Update 20:00 uur

‘Grieken stemmen tegen hervormingen’
Op dit moment zijn twee miljoen stemmen geteld en heeft 60% van de kiezers gestemd tegen nieuwe hervormingen.

Update 21:30 uur

Grieken stemmen: OXI!
Meer dan de helft van de stemmen is geteld en de uitslag lijkt duidelijk: de Grieken stemmen tegen de hervormingen. In Athena is er inmiddels een volksfeest losgebarsten. Het wachten is nu nog op de officiële bekendmaking van de uitslag en reacties uit zowel Griekenland als Europa.

Update 22:20 uur

‘Nee’ tegen Europa ‘ja’ voor Tsipras
Premier Tsipras heeft gebeld met de Franse president Hollande. Al voor de verkiezingen was al duidelijk dat Frankrijk, ook bij een Grieks ‘nee’, nog met Griekenland in gesprek wilde gaan. Voor Frankrijk is het dan ook uitgesloten dat Griekenland de Eurozone verlaat. Maandag reist bondskanselier Merkel af naar Parijs om daar te praten met president Hollande. Duitsland is altijd zeer kritisch geweest tegenover Griekenland en eiste, net als de eurozone, dat zei zich zouden houden aan de eisen van de schuldeisers.

Dinsdag zal een speciale Eurotop worden georganiseerd om de toekomst van Griekenland te bespreken.

Update 22:50 uur

Tsipras: ‘referendum geen stem tegen euro of Europa’
Premier Tsipras heeft op de Griekse televisie laten weten dat het Griekse ‘nee’ geen stem is tegen de euro of tegen Europa maar ingaat tegen de hervormingen. Ook laat hij weten dat Griekenland niet langer onder druk kan worden gezet en ‘de democratie gesproken heeft.’

Inmiddels heeft oppositieleider Samaris zijn vertrek aangekondigd. Hij was de voorman van het ja-kamp en kiest, na het massale ‘nee’ van de Grieken, eieren voor zijn geld.

Update: 23:30 uur

In het tv-programma Nieuwsuur liet econoom Bas Jacobs weten dat ‘de Griekse schulden niet haalbaar zijn.’ 

We hebben een economisch schuldpakket de Grieken opgelegd en de schulden zijn nog steeds niet haalbaar. De Grieken moeten uiteindelijk uitzicht krijgen op een draaiende economie en haalbare schuld. En als we meer van hetzelfde doen, dan komt het niet goed en zitten we over een paar jaar weer met dit soort taferelen.

Verder liet Jacobs weten:

Dit is een dag na een week vol politieke blamages geweest. We hebben in een achtbaan gezeten waarin onze gekozen politici, elkaar politiek begonnen uit te schelden, zwart te maken, zwarte pieten begon toe te schuiven, in plaats van de problemen die we in Europa hebben op te lossen. Griekenland is economisch gezien een totaal overzichtelijk probleem. Wat met goede politieke wil op te lossen is. Ik zou onze politici willen oproepen om nu het moddergooien te staken. Misschien moet je iets terugnemen van de teksten, die hebt gesproken over hoe fout de anders wel niet was, maar probeer in godsnaam een oplossing te vinden. Want je kan hiermee een vertrek van een land uit de eurozone voorkomen.

Update 0:00 uur

Rutte: ‘situatie nog ingewikkelder’
Premier Rutte heeft in de Volkskrant gereageerd op de uitslag van het Griekse referendum. Rutte vindt dat ‘de uitslag van het referendum in Griekenland de situatie nog ingewikkelder heeft gemaakt dan zij al was.’ Rutte zal dinsdag deelnemen aan het extra overleg dat gehouden zal worden rondom de nieuwe situatie in Griekenland.

NOS.nl: Griekenland stemt: wordt het ‘nai’ of ‘oxi’
AD.nl: Grieken stemmen over akkoord met geldschieters
NOS.nl: Opkomst Griekenland tot nu toe 35 procent

Geef een reactie

Laatste reacties (746)