3

Geen paniek: Dodelijk MERS-virus nu ook in Nederland

Risico voor massale verspreiding mysterieuze en levensgevaarlijke ziekte nog zeer klein

Voor het eerst is een Nederlander besmet met het MERS-virus dat sinds 2012 rondwaart en vanuit het Midden-Oosten over de rest van de wereld is verspreid. Dat meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). De patiënt raakte besmet in Saoedi-Arabië en ligt in stabiele toestand in het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag.


Het MERS (Middel East Respiratory Syndrome) virus dook voor het eerst op in Saoedi-Arabië waar de uitbraak de laatste weken toeneemt en 149 mensen inmiddels al aan de gevolgen zijn overleden. Het virus veroorzaakt zoals de naam al aangeeft ernstige ademhalingsproblemen. De Nederlandse zieke wordt in totale isolatie verpleegd.

Het RIVM meldt:

Alle mensen die contact hebben gehad met de patiënt worden in kaart gebracht. Van deze personen wordt de gezondheidstoestand in de gaten gehouden. MERS-infecties kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen.

Mens-op-mensoverdracht van het MERS-coronavirus komt weinig voor, behalve bij nauw contact met patiënten en bij onbeschermde verpleging van ernstig zieke personen. 

Sinds 2012 is er een uitbraak van het nieuwe MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Syndrome) in het Midden-Oosten. Inmiddels zijn ruim 500 patiënten in het Midden-Oosten gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie. In april en mei 2014 is er een forse toename in het aantal meldingen in het Midden-Oosten. Verreweg de meeste meldingen komen uit deze regio (vooral Saoedi-Arabië, maar ook Qatar, Jordanië, Oman, Jemen en Verenigde Arabische Emiraten).

Sinds vorig jaar zijn er ook enkele patiënten vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Griekenland, Filippijnen, Maleisië, Koeweit, Tunesië, Duitsland, Egypte en de Verenigde Staten. Dit waren reizigers die besmet zijn geraakt in het Midden-Oosten. Het is niet onverwachts dat er nu ook een patiënt in Nederland is. MERS-coronavirus was daarom al een meldingsplichtige infectieziekte. 

Woensdag hield de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een informatiebijeenkomst van het crisiscomité. Volgens de experts is er nog geen reden een Public Health Emergency of International Concern (PHEIC)  af te kondigen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (3)