106

Geen paniek, glas wijn per dag kan gewoon

Paniek in het land van de levensgenieters. Vorige week berichtten tal van media dat het nuttigen van alcohol het leven ernstig bekort. Dat zou blijken uit een door het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift The Lancet gepubliceerde internationale studie onder meer dan een half miljoen drinkers in 19 landen. Het nieuws kwam hard aan, ook al omdat journalisten enthousiast met de resultaten aan de haal gingen om de conclusies zo sprankelend mogelijk te serveren. The Guardian maakte er zelfs van dat ieder glas betekent dat je een half uur korter leeft.

De Volkskrant trekt donderdag het boetekleed aan. De berichtgeving was zo niet onjuist dan toch wel zwaar overdreven:

U gaat niet eerder dood als u een glas per dag drinkt, dat staat althans niet in deze studie. Een half jaar, anderhalf jaar eerder of 30 minuten eerder dood per glas? ‘Dat is goochelen met statistiek’, zegt hoogleraar farmaceutische wetenschappen Jan Tytgat (Universiteit van Leuven), die vorige week als een van de eerste wetenschappers kritisch reageerde. ‘Dat kun je niet zeggen op basis van deze studie.’ Wat er wél in de studie staat: dat er vanaf 100 gram alcohol per week (dat komt neer op ongeveer tien glazen bier van 250 ml of wijn van 100 ml) een verhoogd algemeen risico op sterfte is. Dat risico neemt vervolgens toe naarmate er meer wordt gedronken.

Oftewel, van elke dag een glaasje wijn ga je niet dood.

Hoe kon het dat de media zo blunderden? De Volkskrant zegt klakkeloos te zijn afgegaan op een persbericht van Erasmus MC dat naar de studie verwees en waarin stond ‘Uit deze studie blijkt: hoe minder je drinkt, hoe langer je leeft.’ Uit de studie blijkt dat die wijsheid pas opgaat vanaf 10 tien glazen per week.

Het terras lonkt, de flessen gaan open, het bier schuimt maar dat wil niet zeggen dat drinken verstandig is. De Volkskrant waarschuwt:

We houden het bij het advies van de Gezondheidsraad: voor uw gezondheid moet u niet drinken, doet u het toch, houdt het dan bij maximaal zeven glazen per week. En dan niet in een keer, want bingedrinken (vier glazen per gelegenheid voor vrouwen, vijf voor mannen) is volgens de Gezondheidsraad dan weer extra slecht.

Wil je minder drinken maar blijkt dat niet zo makkelijk als je denkt dan is er sinds kort een nieuwe app om je daarbij te helpen:

Maxx is voor iedereen ouder dan 18 jaar die zijn of haar leefstijl wil verbeteren door minder alcohol te drinken. Wie het risico op gezondheidsproblemen wil verminderen, fitter wil worden, beter wil slapen of een gezonder gewicht wil hebben. Maxx is ook geschikt voor wie tijdelijk, bijvoorbeeld een maand, wil stoppen met drinken en voor mensen die al gestopt zijn en dit willen volhouden.

Santé!

cc-foto: James Palinsad

Geef een reactie

Laatste reacties (106)