Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen straf voor verkrachtende DJ 'want hij had het niet zo bedoeld'

  •  
03-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
253 keer bekeken
  •  
rape
Een 33-jarige DJ uit Gent krijgt geen straf voor het verkrachten van een vrouw tijdens de uitzending, omdat hij ‘de signalen van de burgerlijke partij verkeerd interpreteerde’. Dat meldt De Morgen. Volgens de rechtbankbankvoorzitter was de man weliswaar schuldig aan het ‘zonder toestemming penetreren’ van het slachtoffer die ‘duidelijke grenzen’ had aangegeven, maar ging het ‘niet om een brutale verkrachting’.
Slachtoffer en dader waren bekenden van elkaar. De vrouw kwam op de bewuste avond eind 2014 naar de radiostudio en er werd gekust. Verder wilde de vrouw niet gaan, waarop de man zijn zin doordreef en haar verkrachtte. Maar volgens de rechtbank was het niet zijn bedoeling om de vrouw te verkrachten en verdient hij daarom geen straf. Rechtbankvoorzitter Hans De Waele:
"De rechtbank benadrukt dat de beklaagde niet kan beschouwd worden als een persoon die voorafgaandelijk de intentie had om het slachtoffer in de val te lokken en te verkrachten. Veeleer is er sprake van een persoon die op een bepaald ogenblik opgewonden raakte bij de opbouw van seksuele spanning, die de signalen van de burgerlijke partij verkeerd interpreteerde, die de controle verloor en die op een bepaald ogenblik seksuele handelingen stelde vanuit zijn eigen beeld van de realiteit waarbij hij geen aandacht meer had voor de duidelijke grenzen getrokken door de burgerlijke partij."
De zaak lijkt erg op een Zweedse rechtszaak uit 2014, waarbij een verkrachter werd vrijgesproken ondanks dat zijn slachtoffer herhaaldelijk zo luid ‘nee’ schreeuwde dat de buren het konden horen. Volgens de rechter geloofde de man dat de vrouw wel seks wilde en kon het daarom geen verkrachting zijn.
De uitspraken zijn zorgelijk omdat hiermee jurisprudentie ontstaat die het bijna onmogelijk maakt om een verkrachter die een bekende is van het slachtoffer te veroordelen. Ook wordt met deze uitspraken een signaal afgegeven dat de grenzen die vrouwen stellen, ‘nee is nee’, wettelijk gezien ondergeschikt zijn aan de interpretatie van de man. Daarnaast blijkt eens te meer hoe moeilijk het is voor mensen en rechters om verkrachting tussen bekenden te erkennen en te geloven. Het schrikbeeld van de vreemde man in de bosjes is namelijk de uitzondering op de regel. De meeste slachtoffers kennen hun verkrachter.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.