13

Geen uitkering? Geen hulp!

[Video] Almeerse jongere die sollicitatiehulp wil, krijgt die niet omdat hij geen uitkering wil

De gemeente Almere dwingt jongeren tegen hun zin een uitkering aan te vragen voordat ze worden geholpen bij het zoeken naar werk.

Tot die ontdekking kwam De Ombudsman na een klacht van een 21-jarige inwoner van Almere. Deze man meldde zich vorig jaar bij het zogeheten Werkplein voor hulp bij de zoektocht naar een baan. Tot zijn eigen verbijstering moest hij eerst een uitkering aanvragen voordat hij werd geholpen.
De 21-jarige Jeroen Boerlage is licht autistisch en kan de lange vacaturelijsten op internet niet goed verwerken. Daarom klopte hij aan bij het Werkplein in Almere voor hulp. Binnen het Werkplein werken gemeente en UWV samen om werkzoekenden zo snel mogelijk aan een baan te helpen. Maar Jeroen kreeg niet eens de kans uit te leggen waar hij hulp bij nodig heeft. Tot zijn eigen verbijstering kreeg hij te horen dat hij eerst een uitkering moest aanvragen. Maar Jeroen wil helemaal geen uitkering. En dit past volgens het Werkplein niet binnen de regeltjes.
Jeroen zou, als arbeidsongeschikte, een Wajong uitkering moeten aanvragen. Maar het stempel van gehandicapte wil hij niet. Daarnaast woont hij nog thuis bij zijn ouders en vindt hij het onfatsoenlijk om een uitkering aan te vragen. De Ombudsman denkt een misverstand recht te komen zetten. Maar van een misverstand is helemaal geen sprake. “Zo hebben we dat niet ingeregeld in Nederland. Als hij afziet van het uitkeringsrecht, krijgt hij ook geen begeleiding,” aldus het Werkplein Almere. Uiteindelijk gaat het Werkplein om en wordt er een uitzondering gemaakt voor Jeroen. Hij krijgt nu hulp bij het zoeken naar werk, zonder dat hij een uitkering hoeft aan te vragen

Geef een reactie

Laatste reacties (13)