Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen uitzonderingspositie meer voor gebedshuizen: sluiting bij corona-risico

  •  
23-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
Goede Vrijdag op Urk

© URK- Kerkgangers op weg naar de kerkdienst op Goede Vrijdag. De Urker Sionkerk heeft besloten de beperkende landelijke coronamaatregelen op te heffen zodat het gebouw weer volledig is openges

Kerken, moskeeën, synagogen en andere gebedshuizen kunnen tien dagen gesloten worden als dat nodig is om een coronabrandhaard te bestrijden. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge laten weten. Daarmee neemt het kabinet een eerder advies over van de Raad van State, zo meldt de Volkskrant.
Nu is het nog zo dat godsdienstige gebouwen gevrijwaard zijn van coronamaatregelen in verband met het grondwettelijke recht op de godsdienstvrijheid. Zo is bijvoorbeeld het maximumaantal aanwezigen in de gebedshuizen een advies en geen plicht. Om die reden kunnen instellingen zoals bijvoorbeeld de Urker weigerkerk dat aantal loslaten en een ongelimiteerd aantal gelovigen toelaten, zonder dat dit juridische consequenties heeft.
Hoewel het aantal aanwezigen nog steeds slechts een advies blijft, wil het demissionaire kabinet nu wel wettelijk vastleggen dat gemeenten alle openbare binnenruimtes voor tien dagen kunnen sluiten, wanneer daar veel coronabesmettingen plaatsvinden of er een aannemelijk risico op besmettingen is. Godsdiensthuizen zijn dan niet langer gevrijwaard van die maatregel.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.