0

Geen verhoogde belasting op bronwater

Gezondheidsorganisaties pleiten voor goedkoop water om mensen tot kopen te stimuleren

Tien gezondheidsorganisaties pleiten – in een brief naar het kabinet – ervoor om de belasting op water niet te verhogen. Dat zou mensen niet stimuleren om de gezonde keuze te maken.

De brief is ondertekend door het Diabetes Fonds, Alzheimer Nederland, de Hartstichting, KWF, JOGG, de NPHF, Nierstichting, Reumafonds, de Samenwerkende Gezondheidsfondsen en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De directeur van het Diabetes Fonds Hanneke Dessing zegt over het initiatief van de gezondheidsorganisaties: 

Water is de gezondste drank die er is. Kraanwater is gelukkig gemakkelijk en goedkoop beschikbaar. Maar op plaatsen waar kraanwater niet beschikbaar is, of wanneer consumenten bewust een andere keuze maken, moet mineraalwater het meest aantrekkelijke alternatief zijn

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend de belasting op mineraalwater, vruchten- en groentesap te willen verhogen van 5,70 naar 7,91 euro per 100 liter. Hiermee zou bronwater net zo duur worden als frisdrank. Het zou 8 miljoen extra aan belastinginkomsten opleveren.

De gezondheidsorganisaties vinden dat de maatregel haaks op het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat dat stelt dat de gezondste optie de makkelijkste keuze zou moeten worden.

cc foto: Ricardo Bernardo

Geef een reactie

Laatste reacties (0)