Laatste update 18:19
10

Geen vliegtuig er meer bij, zeggen omwonenden van zes vliegvelden

In zes Nederlandse steden zijn vanmiddag duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uitdijende luchtvaart in ons land. Niet geheel toevallig vielen de locaties samen met de vliegvelden die daar in de buurt liggen: Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport, Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde. Omwonenden van deze vliegvelden vormen samen een landelijke bundeling van bewonersverenigingen, het Landelijk Bewoners Beraad Luchtvaart (LBBL).

Op het Amsterdamse Museumplein sprak Cas van Kleef van Greenpeace over de tegenstrijdigheid van het Nederlandse klimaatbeleid. Terwijl Nederland zich klaar maakt voor een energierevolutie, blijft volgens hem de zeer vervuilende luchtvaartssector maar groeien. ‘Onder druk van de luchtvaartlobby lijken overheden de internationale afspraken over CO2-uitstoot te vergeten. Als we klimaatneutraal willen zijn in 2050 is de rekensom simpel: er kan geen vliegtuig meer bij.’

De treinen op de Nederlandse Spoorwegen rijden al volledig op windenergie. Ook het gasverbruik moet fors naar beneden in Nederland om de klimaatdoelen van 2050 te kunnen halen, zo heeft de overheid bepaalt. Vooralsnog vallen de luchtvaart en de scheepvaart grotendeels buiten de bepalingen, terwijl ze tot de sterkst vervuilende sectoren behoren.

Cc-foto: Oscar Brak

Geef een reactie

Laatste reacties (10)