Laatste update 14:35
19

Geen vrouwen in het panel? Weiger dan deel te nemen, mannelijke collega’s

Het ‘all male panel’ is een wereldwijd fenomeen, namelijk het gegeven dat in bijna alle panels voor deskundigen alleen maar mannen uitgenodigd worden als spreker. Een VN-organisatie gericht op verantwoord ondernemen neemt een standpunt in over de kwestie. De directeur van U.N. Global Compact, Lise Kingo, kondigde dinsdag aan dat de 80 medewerkers niet langer zullen deelnemen aan volledig mannelijke paneldiscussies.

Ook dringen zij bij de 8.500 aangesloten bedrijven aan, waaronder Coca-Cola, Cisco, HP en Johnson & Johnson, ook stappen te ondernemen. Met name een aantal van de grootste techbedrijven, waaronder Google en Facebook hebben het Global Compact  verdrag niet ondertekend – een toezegging om hogere eisen te stellen aan milieu-, arbeids- en mensenrechtenkwesties. De techindustrie staat bekend om de slechte representatie van vrouwen.

Met de Tumblr All Male Panels  wordt er speciale aandacht op de kwestie gevestigd. Vaak wordt als excuus gezegd dat het ‘gewoon toeval’ is dat er alleen maar mannelijke deskundigen in een panel zitten of dat ze niet kijken naar sekse maar simpelweg voor ‘de beste kandidaat’ gaan. Onzin, volgens Ionica Smeets die eerder – in dit artikel – dergelijke argumenten met kansberekening onder uit haalde.

cc foto: Giafranco Blanco

Geef een reactie

Laatste reacties (19)