Laatste update 22:46
58

GeenPeil sjoemelde met subsidie

GeenPeil, de actiegroep die een referendum over het Oekraïne-verdrag afdwong, heeft subsidiegeld op ongeoorloofde wijze besteed. De actievoerders, die nauwe banden hebben met het Telegraaf-concern, plaatsten in september vorig jaar een paginagrote advertentie in de ochtendkrant. Daarvoor betaalden ze 14.500 euro met geld afkomstig van de Europese politieke stichting IDDE, waar de Britse partij UKIP en de Nederlandse partij VNL deel van uitmaken en die gefinancierd wordt met belastinggeld.

NRC Handelsblad schrijft op basis van een vertrouwelijk rapport:

Naar nu blijkt had het Europese belastinggeld nooit mogen worden besteed aan de referendumcampagne. Dat staat ondubbelzinnig in de regels voor besteding van geld door Europese politieke stichtingen die in het rapport worden geciteerd: „In geen geval mag het worden gebruikt om verkiezingen of referendumcampagnes te financieren.” De secretaris-generaal van het Europees Parlement stelt nu aan het dagelijks bestuur voor dat IDDE het bedrag terugbetaalt.

VNL zegt niet van de betaling op de hoogte te zijn. De redactie van Geenstijl weigert tegenover NRC meer inzicht te geven in de bestedingen. De zaak is saillant omdat de advertentie vier dagen voor het sluiten van de inzendingstermijn werd geplaatst. De actievoerders van GeenPeil kwamen toen nog 45.000 handtekeningen tekort voor de benodigde 300.000. Na de advertentie kwamen er plots bijna 190.000 handtekeningen bij. Tegenstanders stellen dat het referendum daardoor op onrechtmatige wijze tot stand is gekomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de onthulling geen consequenties zal hebben.

De Britse anti-EU partij Ukip wordt er van beschuldigd bijna een half miljoen euro op ongeoorloofde wijze besteed te hebben. Zo zou het Europese geld uitgegeven zijn aan campagnes in de eigen kiesdistricten, wat uitdrukkelijk verboden is. De EU wil het geld mogelijk terugvorderen. Dat zou waarschijnlijk het einde betekenen voor de partij die de bevolking overhaalde om de EU te verlaten. De Ukip verkeert zowel organisatorisch als financieel in crisis. Oud-leider Farage ontkent dat er is gesjoemeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)