68

Geenstijl gebruikt fakemail in oorlog tegen PvdA

Hoe dom kun je zijn? Bizarre beschadigingscampagne nog bizarder

De oorlog die De Telegraaf-media tegen de PvdA voeren heeft weer een nieuw dieptepunt bereikt. Geenstijl publiceerde deze week een mail die afkomstig zou zijn van PvdA-prominent Felix Rottenberg en wordt gebracht als ‘bewijs’ voor een interne machtsstrijd. Francisco van Jole legde bij De Nieuws BV uit hoe je kunt zien dat de mail fake is.

Onder de kop “GELEKTE MAIL. PvdA-top wil van Samsom af” publiceerde de site een heel vaag verhaal over een interne machtsstrijd die gaande zou zijn binnen de PvdA. Als ‘bewijs’ voor die suggestie wordt een zogenaamde mail gepubliceerd van Felix Rottenberg aan de politiek assistent van minister Asscher, Julia Wouters.

Je hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om te achterhalen dat de mail fake is, zowel inhoudelijk als technisch is dat eenvoudig vast te stellen aan de hand van de door Geenstijl gepubliceerde screenshot van de mail in hun Gmail-account. “Ging wel aardig, geloof ik? (…) Wat vond jij?” zou Rottenberg aan Wouters schrijven. Wie een beetje kennis van en gevoel voor verhoudingen heeft, weet dat het erg onwaarschijnlijk is dat Rottenberg dat aan Wouters zou vragen. Dat zou al alarmbellen moeten doen rinkelen. Nog fantasierijker is de opmerking “werd er op gewezen dat op internet sommige mensen meenden dat ik het opzettelijk weinig over D. had, en juist opvallend veel over L.”

Check even het fragmentje van Buitenhof. Rottenberg werd er niet ‘op internet’ op gewezen dat hij Asscher vaak noemde maar door interviewer Paul Witteman tijdens het gesprek en de PvdA-man gaf daar ook antwoord op. Het zou wel heel raar zijn als hij dat later nog eens via-via internet ontdekte.

Voor wie er nog niet al van overtuigd is dat de mail fake is, is er de technische kant. De redactie van Geenstijl heeft over de mailadressen van Rottenberg en Wouters een balkje geplaatst. Wie het echte mailadres van Rottenberg kent (en je hoeft geen Bob Woodward te zijn om dat te hebben), kan eenvoudig constateren dat dit niet onder het balkje past.

De mail is kortom een verzinsel en een infantiele poging om Samsom en de PvdA te beschadigen. Blijft over de vraag of GS het verhaal zelf verzonnen heeft of er gewoon in getuind is. Eigenlijk maakt dat weinig verschil. ‘Te leuk om dood te checken’ zetten ze in de url. Hoezo dood checken? Je ziet de nep in een oogopslag. ‘Te dom voor woorden’ was beter geweest.

Ondertussen zijn er nog steeds de zwak begaafde lezers die werkelijk lijken te geloven wat er op de site staat. Zo wordt het verzinsel geretweet door bijvoorbeeld D66-types (type 1, type 2) en heeft Winston Gershtanowitz, presentator bij RTL Boulevard de tweet gefavorized, waarschijnlijk om er later nog eens goed naar te kunnen kijken. 

Subtiel en meesterlijk is de reactie van Wouters zelf. Ze gaat natuurlijk niet in op het bericht maar retweet na publicatie veelzeggend deze tweet: “Man, people are really fucking stupid.”

Eerder op Joop: Media-jacht op PvdA neemt bizarre vormen aan

Geef een reactie

Laatste reacties (68)