63

Juristen zien mogelijkheden strafrechtelijke vervolging GeenStijl

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Het is alleen niet absoluut. De ‘reaguurders’ die op GeenStijl hun gal spuwen en dat op extreem seksistische, denigrerende en ronduit bedreigende wijze doen, gaan mogelijk niet alleen een moreel wenselijke grens over, maar zijn volgens juristen zelfs strafbaar. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Een aantal ondertekenaars van het manifest heeft de afgelopen dagen (doods)bedreigingen via Twitter ontvangen. “Wat zal ik juichen als @ryhertzberger een rechtse Volkert van der G […] tegen komt. Wie durft?” bijvoorbeeld. Een andere ondertekenaar werd virtueel aangerand met de seksuele fantasieën van een reageerder die haar graag wilde boeien en een bal in d’r mond wilde proppen.

Media-advocaat Otto Volgenant van Boekx meent in NRC Handelsblad dat de tweets “absoluut” strafbaar zijn. Bovendien zijn er talloze precedenten. De advocaat:

Zolang de bedreiging serieus is te nemen, als hij bijvoorbeeld niet ironisch is bedoeld, dan wordt de dreiger eigenlijk altijd door de rechter aangepakt. In dit geval moet ik niet om de tweet lachen, dus ik denk ook dat de rechter er de humor niet van in zal zien. Geert Wilders doet ook altijd aangifte van doodsbedreigingen en als zo’n zaak aan de rechter wordt voorgelegd wordt de verdachte veelal veroordeeld.


Wat betreft de door GeenStijl gepubliceerde lijst met namen van de ondertekenaars van het manifest: daar is niets strafbaars aan. Er wordt niet opgeroepen tot het twitteren van doodsbedreigingen. Mogelijk is de website wél strafbaar voor het plaatsen van het artikel waarin reageerders gevraagd worden of ze journalist Loes Reijmer “zouden doen”. De talloze gewelddadige verkrachtingsfantasieën die hierop op GeenStijl verschenen zijn, zijn samen met de oproep van GeenStijl volgens de advocaat een overduidelijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van Reijmer. “Haar goede naam en eer worden moedwillig door het slijk gehaald en dat is strafbaar.”

NRC: Juristen: GeenStijl mogelijk strafbaar

Geef een reactie

Laatste reacties (63)