Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geenstijl trapt in racistische hoax

  •  
22-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nurse_300.jpg
Website publiceert nep-'sollicitatiebrief' ziekenverzorging als 'bewijs' voor profiteurdenken
De Telegraaf-website Geenstijl publiceerde een ‘sollicitatiebrief’ van een Turkse bij een Nederlandse zorginstelling. In de stuitende brief zegt de schrijfster dat ze louter naar de functie van ziekenverzorgende solliciteert om haar uitkering te behouden.
De website, die er over het algemeen prat op gaat internet-hoaxes snel te doorzien, heeft deze nepbrief om de een of andere reden niet doorgeprikt. De kop boven het artikel luidt: Integreren = solliciteren (in het Turks).
De brief is in het Turks gesteld, Geenstijl voegt daar een via Google verkregen Nederlandse vertaling bij.
Controle toont echter aan dat de brief het resultaat is van de omgekeerde procedure. De brief is van oorsprong in het Nederlands opgesteld en met Google in het Turks vertaald. Dat is eenvoudig te herkennen aan het gebruik van verkeerde woorden en het door elkaar halen van betekenissen.
Zo wordt er geschreven ‘takip ettim’ in de zin van opleiding volgen. In het Turks betekent dat soort volgen echter iemand achterna lopen, schaduwen. De term ‘ödeme mahsup’ die uitkering zou moeten betekenen bestaat niet in het Turks. Tot slot is de naam Fatima niet Turks (Fatma wel) en Akbar is eveneens Arabisch.
De publicatie lokte honderden reacties uit van Geenstijl-lezers die de brief voor authentiek houden. 
RTEmagicC_gs_620_742_01.jpg
De brief is afkomstig van de website Manindezorg  met verhalen van een ziekenverzorger uit Hoogvliet. Op een verzoek van Joop om nadere toelichting is door beheerder Johan Terlouw niet gereageerd.
Dergelijke brieven circuleren vaker. De zogeheten ‘broodjes aap’ worden ingezet als propagandamiddel tegen allochtonen. 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.