Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GeenStijlen vanaf nu legaal

  •  
13-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
camera_s300.jpg
Ministerraad bepaalt: : 'Burger mag beelden van bewakingscamera's best uploaden naar YouTube'
De ministerraad is vrijdag overeengekomen dat burgers en bedrijven beelden van bewakingscamera’s voortaan zelf op het internet mogen zetten, weliswaar onder bepaalde voorwaarden. Zo moet het plaatsen van de video onder meer bijdragen aan de oplossing van een misdaad. Het voorstel werd ingediend door staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).
Dagblad Trouw schrijft over de beslissing:
347713266_fe001a8082
Efficiënter gebruik van die beelden moet tot een betere opsporing leiden. Voordat een particulier of bedrijf de beelden op internet mag zetten, moet eerst aangifte bij de politie worden gedaan. Daarna gaan politie en justitie de beelden beoordelen en gebruiken. Pas daarna kunnen de beelden op internet gezet worden na toestemming van justitie.
Door het wetsvoorstel wordt het makkelijker om beelden van misdrijven of daders op grote beeldschermen of billboards in winkelcentra te tonen. In Rotterdam is daar onlangs mee geëxperimenteerd. Beelden van een aantal verdachten werden op beeldschermen boven de Beurs Traverse (in volksmond: Koopgoot) getoond. Het experiment mislukte. Er kwamen geen bruikbare tips binnen.
Nu is het tonen van beelden van particuliere bewakingscamera’s nog een zeer omslachtige procedure. Wat wel en niet mag is vaak onduidelijk. Zo ook wanneer het recht op privacy wordt overschreden. Website GeenStijl heeft al jaren lak aan wat wel en niet mag en heeft de afgelopen jaren talloze filmpjes geplaatst van onder meer overvallen. Goed nieuws voor de makers: zij kunnen in de toekomst naar hartelust filmpjes van bijvoorbeeld telefoondieven op hun website dumpen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.