224

Geert Mak: jonge generatie wordt geofferd

Europese leiders redden spaarcenten, baren monster van jeugdwerkloosheid ... Huidige politieke leiders falen ... Vingerwijzen van populisten te makkelijk ... Banken zijn de daders die nog steeds vrijuit gaan

In Nieuwsuur is Geert Mak te gast. Ooit was hij een fervent voorstander van de Europese Unie, maar nu is dat wel anders. Hij bekritiseert in zijn nieuwe boek ‘De hond van Tisma, wat als Europa klapt?’ onder meer de huidige politieke leiders.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Twan Huys interviewt Mak alsof hij een afgewezen minnaar is. De schrijver die een serie maakte waarin hij de lofzang op Europa afstak is zijn liefde verloren, stelt Huys. Mak zelf ziet dat anders. Europa heeft nog toekomst maar de huidige generatie leiders stelt hem wel zwaar teleur.

De Europese Unie is tot stand gekomen door de inzet en daadkracht van de oude leiders: een groep die de Tweede Wereldoorlog nog mee heeft gemaakt en de noodzaak van zo’n unie nog inzag, stelt Mak. Ze leerden onder ander door hun rol in het verzet tegen de nazi’s al op jonge leeftijd cruciale beslissingen nemen en over hun eigen schaduw heen te springen. De huidige leiders daarentegen hebben er een potje van gemaakt. Ze offeren de jonge generatie op om de spaarcenten van een oudere generatie te redden, dat baart hem grote zorgen.

In een debat met minister-president Mark Rutte gaf Wilders eerder de Grieken overal de schuld van. Volgens de redactie van Nieuwsuur heeft Wilders daarmee het gelijk aan zijn zijde. Mak vindt van niet. De politiek van de zondebok en het vingerwijzen is te makkelijk, vindt Mak. Volgens Mak is het probleem niet alleen maar Griekenland maar dat de Unie niet in staat is die kwestie op te lossen. “Het gaat weliswaar om miljarden maar op heel Europa is het maar drie procent.”

Mak wijst er op dat de euro-crisis vooral ook een bankencrisis is. Tegenover het financiële wangedrag van de Griekse regering staan onverantwoorde geldschieters die maar blijven lenen. Steeds opnieuw, van de IJslandse spaarcrisis tot wankele Ierse huizenmarkt. Door de cultuur van bonussen en premies zijn banken afgedwaald van hun primaire taak: het onderzoeken van de kredietwaardigheid van leners. Niemand die daar iets tegen doet: “Er is zelfs nog niet maar een begin gemaakt met regulering.”

Toch heeft Mak nog niet alle vertrouwen verloren. Hij besluit:

We zien de crisis louter door een financieel-economische bril en verliezen andere factoren uit het oog. Er is een reëel Europa gegroeid en dat laten we ons niet meer afnemen. We moeten het wel opnieuw bekijken en voorkomen dat we een vacuüm worden in plaats van datgene wat we tot voor kort waren: een baken van i

cc-foto: Pollobarba Protest tegen de euro-duivel in Madrid, 28-12-2011

Geef een reactie

Laatste reacties (224)