Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geert Wilders durft niet naar Nieuwsuur

  •  
09-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
391 keer bekeken
  •  
Tweede Kamer behandelt spoedwet avondklok

© DEN HAAG - Geert Wilders (PVV) staat de pers te woord tijdens een schorsing van het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe spoedwet over de avondklok. Het kabinet heeft de nieuwe wet binnen

Net als DENK-leider Farid Azarkan, die spontaan oververmoeid was toen hij in de studio van Nieuwsuur werd verwacht, zal Geert Wilders niet aanschuiven bij het actualiteitenprogramma voor een kritisch interview. De PVV-leider heeft afgezegd, naar eigen zeggen omdat hij tijd nodig heeft om zich voor te bereiden op het debat met Mark Rutte bij Jeroen Pauw. De Volkskrant schrijft :
" Het roept de vraag op of Wilders niet is teruggedeinsd na het zien van de scherpe Nieuwsuur-interviews met de andere lijsttrekkers. Arjen Fortuin, tv-recensent van NRC Handelsblad, omschreef ze vorige week als de ‘hoogste tv-horde’ die politici moeten nemen deze campagne. ‘Er zijn proefwerken in het leven van een politicus, maar de voortreffelijk voorbereide interviews van Jeroen Wollaars en Mariëlle Tweebeeke zijn het Centraal Schriftelijk Eindexamen.’"
Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, is teleurgesteld en spreekt van “een nederlaag voor de journalistiek”. Hij wijst erop dat Wilders wel drie keer bij de NPO in debat gaat met Rutte maar zich niet wil onderwerpen aan de kritische vragen van Nieuwsuur. “Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat politici, uitgerekend in een verkiezingscampagne, zich niet onttrekken aan het kritische interview.”
Wilders is mogelijk geïnspireerd door de Britse premier Boris Johnson. Die durfde tijdens de verkiezingscampagne in 2019 ook niet langs te komen bij BBC-interviewer Andrew Neil, die bekendstaat om zijn kritische vragen. Het was voor het eerst in decennia dat de leider van een grote Britse partij het traditionele BBC-interview tijdens de campagne ‘oversloeg’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.