86

Geestelijk zieke patiënt in gevaar door bezuinigingen

Onderzoek GGZ: Patiënten kappen behandeling af door verplichte eigen bijdrage

Waarvoor zo werd gevreesd, is uitgekomen. Door bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg, lopen ggz-patiënten gevaar. Dat blijkt uit onderzoek van GGZ Nederland. De bezuinigingen hebben grote gevolgen voor de zorg van de patiënt. Ze moeten nu soms een eigen bijdrage leveren van maar liefst 200 euro en dat is voor velen te veel.

De GGZ liet een grote inventaris uitvoeren naar de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen van kabinet Rutte. Zowel de eigen bijdrage, de budget- en tariefmaatregel als het schrappen van de behandeling van aanpassingsstoornissen uit het verzekeringspakket werden daarbij onder loep genomen.

Vorig week bleek al uit een enquête van het Landelijke Platform GGZ dat bijna de helft van de patiënten stopt met de behandeling of overweegt die te staken. Het huidige onderzoek van de GGZ omvat respondenten van 54 van de 96 GGZ-instellingen in Nederland. Daaruit blijkt dat er naar verwachting zo’n 5000 voltijdbanen moeten worden geschrapt in de sector. Het merendeel zal verdwijnen bij het zorgpersoneel, maar ook bij het ondersteunend personeel.

Psychiatrische patiënten die langer moeten worden opgenomen zijn per maand zo’n 145 euro meer kwijt dan voorheen. De eigen bijdrage is opgelopen van zo’n honderd tot tweehonderd euro.

Hans Slijpen van de politie Utrecht voorspelde eerder dat door de bezuinigingen meer overlast komt van psychotische zwervers. Hij deed namens de landelijke ggz-expertgroep van de politie onderzoek naar de bezuinigingen. Lees het artikel op Joop.nl

NRC: Vraag naar psychische zorg loopt inderdaad terug door eigen bijdrage

Volkskrant: GGZ: bezuinigen brengt patiënt in gevaar

cc-foto: TanhTan_
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)