Laatste update 11:34
9

Gehandicapt en ING-klant is pech hebben: bank helpt niet meer bij pinnen

De 49-jarige John van der Laan kan niet meer zelfstandig bankieren bij de ING. Vanwege strengere regels mogen bankmedewerkers nooit meer geld aanpakken voor klanten. Wie dus even wat hulp nodig heeft om te kunnen pinnen, zoals de gehandicapte Van der Laan, moet iemand meenemen om hem te assisteren. Van der Laan doet maandag in het AD zijn verhaal. “Ze vroegen: ‘waar is je begeleider?’ Alsof ik die in mijn binnenzak heb zitten. Ik voelde me voor het eerst écht gehandicapt.”

Na een aantal ‘vervelende situaties’ waarbij discussie is ontstaan over het gepinde om gestorte bedrag, heeft het ING-hoofdkantoor besloten dat medewerkers geen geld meer mogen aannemen. Voortaan moet wie hulp nodig heeft iemand meenemen die kan assisteren. De wijziging is echter niet communiceert, nietsvermoedend ging Van der Laan dan ook naar zijn vaste filiaal in het Dordtse winkelcentrum Sterrenburg. Van der Laan:

“Ik heb door mijn handicap een pinontheffing. Ik hoef daarom aan de balie alleen mijn identiteitsbewijs en pinpas te laten zien. Dan vertel ik welk bedrag ik op wil nemen en zorgt de medewerker er voor dat er geen pincode hoeft te worden ingevoerd. Ze lopen dan mee naar de automaat en als het geld eruit komt, geven ze dat aan mij.”

Dat laatste moest hij zelf zien te regelen. “Ze zeiden dat ze het geld niet mochten pakken. Of ik geen begeleider bij me had. Ik keek om mij heen om te laten zien dat er niemand was.”

Uiteindelijk kon de kok uit een nabijgelegen eetcafé, waar Van der Laan vaste klant is, hem helpen. De kok begrijpt dat Van der Laan boos is. Aan het AD vertelt hij:

“Van de hoogste baas mogen die mensen hem niet meer helpen met het laatste stukje. Ik snap wel dat er regels zijn, maar het gaat bij John al dertig jaar op deze manier. Ze deden het geld altijd in zijn portemonnee en er is nooit een probleem geweest. Nu moet hij altijd iemand meenemen, terwijl hij zelfstandig is. En John heeft ook privacy. Het gaat niemand toch wat aan hoeveel geld hij opneemt?”

In een reactie heeft ING laten weten deze situatie te betreuren en te zoeken naar een oplossing zodat ook Van der Laan weer gewoon kan bankieren bij de bank.

cc-foto: Jeroen Mirck

Geef een reactie

Laatste reacties (9)