Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gehandicapte Iraanse vrouw blijft toch in Nederland

  •  
21-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Ombudsman.jpg
Leers maakte gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid, maar geeft fout niet toe
De zwakbegaafde en meervoudig gehandicapte Iraanse Arezo Maoffie mag toch in Nederland blijven. Minister Leers stuurde haar eerst terug naar Iran omdat hij van mening was dat ook in Iran goede zorg voor Arezo gevonden kon worden. Na het zien van de beelden die het VARA programma De Ombudsman van de vrouw had gemaakt, maakte Leers gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid en gaf Arezo toch een verblijfsvergunning.
Arezo kwam tien jaar geleden samen met haar zus in Nederland. Ze vroegen asiel aan, maar nadat dit verzoek werd afgewezen verdween haar zus in de illegaliteit en liet Arezo alleen achter. Verzorgingsinstelling Swetterhage in Zoeterwoude bekommert zich nu al acht jaar om de verlaten Iraanse vrouw, maar kreeg het niet voor elkaar haar een verblijfsvergunning te bezorgen.
De Ombudsman schakende de Iraans-Nederlandse jurist Sander Terphuis en NOS-correspondent Thomas Erdbrink in. De beelden die zij Leers in een besloten bijeenkomst toonden, maakten op Leers diepe indruk. Hoewel hij nu Arezo en haar zus een verblijfsvergunning geeft, blijft hij er bij dat er voor Arezo ook in Iran goede zorg beschikbaar is. De Ombudsman laat vanavond zien dat die bewering nog steeds niet klopt. De vrouw zou alleen in een bejaardentehuis terecht kunnen als haar familie daarvoor de kosten zou betalen. Aangezien Arezo geen familie heeft, is die kans uitgesloten en zou ze anders op straat belanden. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.