Laatste update 11:59
9

Gehandicapte vrouw wekenlang zonder kleding in cel gestopt

Een 30-jarige vrouw die verstandelijk gehandicapt is en autistisch heeft drie weken lang zonder kleren in een isoleercel van het Huis van Bewaring in Zwolle gezeten omdat de autoriteiten niet wisten wat ze met haar aan moesten. Nederland telt slechts één kliniek waar de vrouw opgevangen kan worden en die kent een lange wachtlijst. Advocaat mr Ton Kessel spreekt van een ‘flagrante schending van de mensenrechten’, meldt het AD:

De 30-jarige Amina wordt verdacht van mishandelingen, winkeldiefstallen en bedreigingen. Zo stal ze een keer lucifers bij een supermarkt, om die buiten af te steken. Haar aanhouding liep uit de hand. (…) De vrouw uit Zwijndrecht is niet crimineel, erkende zelfs Justitie gisteren bij de rechtbank in Dordrecht: ,,Maar ze doet wel strafbare dingen.’’ (…) Ze belandde zonder kleren, gehuld in een niet kapot te krijgen scheurhemd in een isoleercel met alleen een plastic matrasje. Amina kreeg haar eten door een luikje aangereikt. Zelfs een extra plastic bordje, zodat ze haar maaltijd beter kon ordenen, werd geweigerd.

De vader van Amina is al vijftien jaar op zoek naar een geschikte plek voor de vrouw die donderdag voor de rechter in Dordrecht verscheen. Hij heeft aangeboden zin dochter opnieuw in huis te halen totdat er een plek voor haar beschikbaar komt. De rechtbank stemde daarmee in, de Officier van Justitie wilde dat ze terugging naar de gevangenis.

cc-foto: Jobs For Felons Hub

Geef een reactie

Laatste reacties (9)