138

Geheim overleg tussen Lodewijk Asscher en Emile Roemer mislukt

Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP) hebben woensdagochtend in het geheim overleg gevoerd in Amsterdam. Dat meldt BNR. De twee lijsttrekkers voeren die gesprekken vaker. Het gesprek van woensdag zou op niets zijn uitgedraaid.

Asscher heeft als kersverse leider van de PvdA de opdracht gekregen samenwerking te zoeken op links. Het congres heeft Asscher duidelijk gemaakt dat een zo progressief mogelijk kabinet bovenaan de wensenlijst staat en daarvoor zullen dus afspraken gemaakt moeten worden met de SP en GroenLinks.

Die toenaderingspoging tot de SP van Roemer ging woensdagochtend faliekant mis. Roemer staat positief tegenover een samenwerking met de PvdA, maar stelt daar wel een harde eis tegenover: de PvdA zal onomwonden een nieuwe samenwerking met de VVD moeten uitsluiten. Dat weigert Asscher.

Volgens de SP is de afgelopen regeerperiode van de PvdA samen met de VVD rampzalig geweest, niet in de laatste plaats voor de PvdA zelf. Asscher wil echter de deur naar een hernieuwde samenwerking met de regeringspartner openhouden, voor het geval de VVD na de verkiezingen zo groot is dat de linkse partijen niet om hen heen kunnen.

Ook GroenLinks-partijleider Jesse Klaver vindt het onverstandig de VVD op voorhand uit te sluiten. Klaver die eerder liet weten zelf premier te willen worden, heeft wel gezegd Rutte uit het Torentje te willen zien vertrekken, maar houdt er rekening mee dat men op links de VVD misschien nog nodig heeft.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (138)