Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geheime diensten verzuimen data verkregen na hacks te wissen

  •  
25-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Onderzoek kennis AIVD en MIVD voor ramp MH17

© 2015-01-07 12:33:56 ZOETERMEER - Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Zoetermeer. Er komt een onderzoek naar wat de AIVD en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheid

Geheime diensten wissen data die ze hebben verkregen na hacken, niet. Er is geen beleid en al helemaal geen werkwijzen om verzamelde gegevens na verloop van tijd weer te vernietigen. De AIVD en de MIVD verzuimen structureel gegevens te vernietigen en handelen daarmee onrechtmatig. Dat schrijft de toezichthouder van de geheime diensten, CTIVD, dinsdag in een rapport.
De geheime diensten mogen zogenoemde targets hacken als ze toestemming krijgen van de minister. Volgens een toezegging van de Tweede Kamer moeten ze zich houden aan maximale bewaartermijnen. Maar dat gebeurt dus niet. De toezichthouder schrijft over de geheime diensten dat ze:
“in het geheel geen beleid, laat staan werkwijzen heeft om verzamelde gegevens al dan niet na verloop van tijd te vernietigen.”
In februari is de Kamer nog akkoord gegaan met een nieuwe wet waardoor de geheime diensten data van burgers in bulk kunnen onderscheppen. De vraag nu is wat de diensten met data zullen doen die middels de sleepnetmethode is verkregen. Dat schrijft NRC.

Meer over:

privacy, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.