47

‘Geheime documenten tonen aan dat Boris Johnson NHS in uitverkoop wil doen’

In de gesprekken met de Verenigde Staten over een handelsdeal na Brexit ligt ook de toekomst van de Britse nationale gezondheidzorg, de National Health Service (NHS), op tafel. Dat blijkt uit tot nu toe geheime documenten waarop Labour-leider Jeremy Corbyn de hand heeft weten te leggen.

“Deze verkiezing is nu een gevecht om het voortbestaan van onze NHS als een publieke dienst die kosteloos toegankelijk is voor iedereen die gezondheidszorg nodig heeft”, zei Corbyn op een persbijeenkomst. “Wij zullen ervoor zorgen dat Donald Trump nooit aan onze NHS kan komen, omdat onze NHS niet te koop is.”

Tegenstanders van Brexit waarschuwen al jaren dat onderhandelingen met de Verenigde Staten over een handelsakkoord ertoe kunnen leiden dat het Verenigd Koninkrijk als onderdeel van een deal meer marktwerking moet toestaan in de gezondheidszorg.

De documenten die Corbyn nu in handen heeft, hebben betrekking op gesprekken die de Britse regering vanaf juli 2017 tot enkele maanden geleden heeft gevoerd. Volgens de Labour-leider blijkt uit de gespreksverslagen dat de onderhandelaars onder meer hebben gesproken over medicijnoctrooien die langer blijven gelden. Dat zou tot gevolg hebben dat medicijnen duurder worden. “Een van de redenen waarom Amerikaanse medicijnprijzen gemiddeld 250 procent hoger zijn dan hier is dat de patentregelgeving daar is gemaakt voor de grote farmaceutische bedrijven”, aldus Corbyn.

Ook artsen en verplegers maken zich grote zorgen over de toekomst van de Britse gezondheidszorg onder een nieuwe Conservatieve regering. Enkele dagen geleden maakten zij een video waarin ze gehakt maakten van de mooie beloften van Boris Johnson.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)