Laatste update 27 januari 2017, 11:47
31

Trump “ontslaat” top ministerie van Buitenlandse Zaken

De gehele top van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten in donderdag opgestapt. Dat schrijft The Washington Post. Volgens CNN zouden de medewerkers ontslagen zijn.

De medewerkers – die onder zowel Republikeinse als Democratische presidenten hebben gewerkt – zouden nu onder de omstreden – want CEO van Exxon Mobile – Rex Tillerson komen te staan, maar dat gaat niet meer door.

Patrick Kennedy, de onderminister, was 9 jaar werkzaam op het departement. Hoewel hij volgens verschillende bronnen, graag aan wilde blijven, was Tillerson opzoek naar een vervanger voor Kennedy. Of hij donderdag zelf heeft besloten toch maar op te stappen zoals The Washington Post oppert, of alsnog is ontslagen, is niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat ook onderminister van Buitenlandse Zaken voor Bestuurszaken, Joyce Anne Barr, onderminister van Buitenlandse Zaken voor Consulaire Zaken, Ambassadeur Michele Bond en Gentry O. Smith, directeur van Buitenlandse Missies, niet langer werkzaam zijn voor het ministerie.

Bovendien is de onderminister van Buitenlandse Zaken voor Diplomatieke Beveiliging, Gregory Starr met pensioen gegaan op 20 januari. Ook Lydia Muniz vertrok op die dag. Dat betekent dat zo goed als het gehele ministerie van Buitenlandse Zaken leeg gelopen is. Alle kennis en ervaring is met hen vertrokken.

Ook Mark Morgan, de hoogste baas van de Amerikaanse Border Control, die verantwoordelijk is voor de grensbewaking, vertrekt. Ook of zijn vertrek vrijwillig is, of dat hij is ontslagen, is niet bekend. Morgans vertrek volgt een dag na het decreet van Trump om de bouw van de grensmuur bij Mexico in gang te zetten.

Officieel kan Trump de topambtenaren overigens niet ontslaan, maar wel ze dwingend vragen hun ontslag in te dienen.

Washington Post: The State Department’s entire senior management team just resigned

cc-foto: William Munoz

Geef een reactie

Laatste reacties (31)