Laatste update 09:32
25

Gehele verslavingszorg voegt zich bij aangifte tegen tabaksindustrie

Iemand van zijn rookverslaving afhelpen is ontzettend lastig. Ook al zijn de mogelijke gevolgen van roken – van longkanker tot verminderde vruchtbaarheid – alom bekend. Wie eenmaal verslaafd is, komt er lang niet altijd zomaar weer vanaf. De schuldigen in deze zijn volgens onder meer het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek de tabaksproducenten. Daarom klaagt het Antoni van Leeuwenhoek de vier grote producenten aan. Naar voorbeeld van het ziekenhuis voegt nu ook de gehele verslavingszorg bij de aangifte.

Het ‘verslavingszorgnetwerk’ bestaat uit onder andere acht instellingen voor verslavingszorg én het Trimbos-instituut en GGZ Nederland.

Verslavingsarts en woordvoerder Robert van de Graaf:

Het is zó moeilijk iemand in de spreekkamer van zijn rookverslaving af te krijgen. We zijn er klaar mee. Het criminele product sigaret en alle ‘dealers’ moeten worden aangepakt. Dit product is zó schadelijk. Onvoorstelbaar dat het gewoon bij de supermarkt ligt.

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis voegde zich vorige week bij de reeds lopende strafzaak die advocaat Bénédicte Ficq in 2016 aanspande. Eerder sloot KWF zich ook al aan bij de rechtszaak. De vier grote tabaksfabrikanten worden aangeklaagd voor zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Volgens de aanklagers zijn de tabaksfabrikanten schuldig aan het willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret.

De Volkskrant: Gehele verslavingszorg gaat aangifte doen tegen tabaksindustrie wegens ‘mishandeling’
cc-foto: Elvin

Geef een reactie

Laatste reacties (25)