9

Gelauff onder vuur over mislukt EU-debat

P&W-redacteur Peter Kee: NOS heeft debat slecht voorbereid

Het ultieme EU-debat van de NOS woensdagavond loopt in het honderd omdat veel politici afhaken. Bij De Nieuws BV op Radio 1 een confrontatie over hoe de NOS dat heeft aangepakt.


NOS-hoofdredacteur Gelauff legt uit dat de NOS zoekt naar nieuwe vormen voor het verkiezingsdebat omdat eerdere debatten ontaardden in one-liner competities. Daarom werden nu de fractieleiders van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer, de Europese lijsttrekkers van de partijen en het duo Rutte en Dijsselbloem uitgenodigd. Die laatste is volgens Gelauff ‘toevallig’ lid van de PvdA. Volgens Gelauff zijn de laatste twee ‘functionarissen’ bepalend voor het EU-beleid in Nederland en wilde hij ze er daarom bij hebben. De partijleiders van de oppositie zien dat anders. D66 en SP haakten af, net als de reguliere debatmijder Wilders, omdat ze Dijsselbloem te partijdig vinden.

Pauw & Witteman parlementair redacteur Peter Kee vertelt hoe Pechtold en Roemer tegen hem vertelden de kwestie te zien en maakt duidelijk dat Dijsselbloem zich actief in de verkiezingscampagne van de PvdA heeft gemengd. Bijvoorbeeld door vandaag met een groot interview in het AD te staan. Rutte had zelf geen zin om zich in de neutrale rol te laten drukken, die zit vanavond bij RTL Late Night campagne te voeren, merkte hij fijntjes op. Ook Zijlstra had vanaf het begin geen zin in het NOS-debat.

Volgens Kee heeft de NOS het debat niet goed aangepakt en te lang in het vage gelaten wat ze nu precies wilden. Volgens Gelauff kon dat niet anders omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn. Kee wierp tegen dat RTL het wel lukt waarop Gelauff zegt dat zij een andere taak hebben en makkelijker keuzes hebben. Het leidt tot een minutenlang gehakketak. Volgens Van Jole, eindredacteur van Joop, was het gewoon geen goed idee om Dijsselbloem uit te nodigen. Kee wreef Gelauff daarop in dat politici een terecht wantrouwen koesteren tegen de NOS als het gaat om debatten. Hij haalde de pijnlijke vertoning met de vakantiekiekjes uit het debat van 2012 naar boven. En toen was het tijd voor NOS Nieuws op Radio 1.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)