Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Geld Grieken komt nooit meer terug'

  •  
25-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
buitenhof300.jpg
VIDEO Directeur Centraal Planbureau: We moeten de lening aan Griekenland kwijtschelden
Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau, pleit in de uitzending van Buitenhof voor het kwijtschelden van de schulden van Griekenland. In plaats van meer geld aan de Grieken te lenen, moeten we erkennen dat we een groot deel niet terugkrijgen. Zo kan Griekenland de financiën weer op orde krijgen.
Bekijk de video in andere formaten. Afschrijven is volgens Teulings nodig om de Griekse economie weer gezond te maken. Er wordt op dit moment niet geïnvesteerd in Griekenland, omdat investeerders bang zijn dat ze worden meegezogen in een faillissement, aldus Teulings. We moeten erkennen dat de schulden voor Griekenland inmiddels te hoog zijn opgelopen om nog terug te kunnen betalen.
Ook pleit Teulings ervoor dat de Europese Unie de begrotingsnorm van drie procent loslaat. Door de recessie is deze volgens hem onhoudbaar. Wat hem betreft had het huidige kabinet dan ook minder bezuinigingen moeten inboeken. Wel is hij blij dat het regeerakkoord is bijgesteld op het gebied van de inkomensafhankelijke zorgpremie. De tweede overeenkomst is beter dan het eerste regeerakkoord, aldus Teulings.
Het meest maakt hij zich zorgen om de huizenmarkt. Stef Blok heeft de restschuldregeling weliswaar opgerekt van vijf naar tien jaar, toch lijken de meeste regelingen de huizenmarkt niet vooruit te helpen. Zo wordt de mogelijkheid om een hypotheek te nemen met een hogere waarde dan het onderpand, afgebouwd. Omdat de waarde van het onderpand is gedaald, meent Teulings juist dat ook hogere hypotheken mogelijk moeten blijven.
Verder moeten landen meer bijdragen aan de Europese Unie. Nu betalen lidstaten 1 procent van het nationaal inkomen. Volgens Teulings is dat veel te weinig voor de stabiliserende rol die de EU zou moeten spelen. De CPB-directeur trekt de vergelijking met de Verenigde Staten. Daar dragen de staten een veel groter percentage af aan de federale overheid. Een grotere buffer in Brussel moet zorgen voor een sterkere monetaire unie.
Wil de monetaire unie gaan functioneren, dan moet er bovendien Europees toezicht komen op de banken, aldus Teulings.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.