36

Geld jeugdzorg is op, kinderen de dupe

Overheveling van jeugdzorg van Rijk naar gemeente lijkt gigantische flater te worden ... Gemeenten door budgetten heen ... Psychiaters willen geen zaken doen met gemeentes vanwege administratieve rompslomp

Kinderen zijn de dupe van de overheveling van jeugdzorg van Rijk naar gemeente. Dat dit eraan zat te komen, daar werd eerder al voor gewaarschuwd, maar nu is het dan ook zover. Hulpverleners komen namelijk in de problemen, doordat de budgetten simpelweg op zijn. Dat schrijft de Volkskrant.

Een aantal gemeenten heeft dermate krap jeugdzorg ingekocht, dat het budget halverwege het jaar al op is. Dat betekent dat tot het eind van dit jaar geen nieuwe aangemelde kinderen meer geholpen kunnen worden. De gemeenten verzekeren dat kinderen, als een instelling door haar budget heen is, bij een andere zorgverlener terecht kunnen. Daarmee garanderen zij dus de zorg. En in geval van crisis, kunnen ze altijd ergens terecht. Wellicht een andere gemeente, maar dat moet dan maar, is het idee.

Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) noemt het zorgelijk dat sommige praktijken nu al door hun budget heen zijn. “Hoe moet dat de rest van het jaar? Als cliënten niet naar de zorg van hun eerste keus kunnen gaan, komt de keuzevrijheid in gevaar.”

De gemeenten zijn sinds 1 januari verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Daar voelen ze de spanning tussen het beperkte budget en het bieden van zorg. Niet alleen moeten de gemeenten het met minder geld dan het Rijk voorheen doen, daarnaast moest ook het een en ander opgezet worden van dat geld; jeugdteams, die lichtere problemen zelf gaan oplossen en uiteindelijk moeten leiden tot een kostenbesparing.
Voor psychologen is de samenwerking met gemeenten een administratieve ramp. De Volkskrant schrijft daarover:

Praktijken moeten zaken doen met soms tientallen gemeenten, die elk hun eigen administratie- en verantwoordingssysteem hebben. Gemeenten hebben nog geen ervaring met de geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd en missen soms essentiële kennis. Sommige psychologen zijn de rompslomp met de gemeenten zo zat, dat ze, met spijt in hun hart, alleen nog maar volwassenen willen als cliënt, of kinderen van wie de ouders de zorg zelf betalen’, zegt NIP-woordvoerder Arjen Konijnenberg. Omdat de gemeenten kortdurende contracten hebben gesloten, vrezen psychologen voor het budget van 2016 weer veel te veel uren kwijt te zijn aan bureaucratie.”

Sommige psychologen zijn de rompslomp met de gemeenten zo zat, dat ze, met spijt in hun hart, alleen nog maar volwassenen willen als cliënt, of kinderen van wie de ouders de zorg zelf betalen’, zegt NIP-woordvoerder Arjen Konijnenberg. Omdat de gemeenten kortdurende contracten hebben gesloten, vrezen psychologen voor het budget van 2016 weer veel te veel uren kwijt te zijn aan bureaucratie.”

Update 18 uur
Inmiddels hebben D66 en het CDA opheldering gevraagd aan staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn. D66 kamerlid Vera Bergkamp vraagt zich af ‘of de hulp aan kinderen en jongeren in de knel komt nu sommige instellingen en praktijken al door hun budget voor het hele jaar heen zijn en geen nieuwe gevallen kunnen aannemen’ aldus Bergkamp. Verder wil ze de staatssecretaris op wijzen dat D66 vorig jaar akkoord is gegaan met het anders organiseren van jeugdzorg nadat de staatssecretaris toegezegd had dat jeugdigen de behandeling, die vorig jaar begon, dit jaar gewoon zouden kunnen afmaken. Maar van Rijn lijkt zich dus niet te kunnen houden aan zijn belofte. 

Ook CDA-kamerlid Mona Keijzer (CDA) vraagt zich af of ieder kind wel de zorg krijgt die nodig is. ‘Je kunt naar een ander als je hoort dat de zorgverlener van jouw keuze aan zijn taks zit, maar het valt of staat met de klik die er is’, zegt Keijzer. 
De Volkskrant: Budget voor 2015 is bij deel instellingen jeugdzorg al op 

De Volkskrant.nl: Kamer wil opheldering over budgettekorten jeugdzorg

cc-foto: Marco Derksen

Geef een reactie

Laatste reacties (36)