Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geld jeugdzorg is op, kinderen de dupe

  •  
31-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jeugdzorg300_01.png
Overheveling van jeugdzorg van Rijk naar gemeente lijkt gigantische flater te worden ... Gemeenten door budgetten heen ... Psychiaters willen geen zaken doen met gemeentes vanwege administratieve rompslomp
Kinderen zijn de dupe van de overheveling van jeugdzorg van Rijk naar gemeente. Dat dit eraan zat te komen, daar werd eerder al voor gewaarschuwd, maar nu is het dan ook zover. Hulpverleners komen namelijk in de problemen, doordat de budgetten simpelweg op zijn. Dat schrijft de Volkskrant.
Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) noemt het zorgelijk dat sommige praktijken nu al door hun budget heen zijn. “Hoe moet dat de rest van het jaar? Als cliënten niet naar de zorg van hun eerste keus kunnen gaan, komt de keuzevrijheid in gevaar.”
Praktijken moeten zaken doen met soms tientallen gemeenten, die elk hun eigen administratie- en verantwoordingssysteem hebben. Gemeenten hebben nog geen ervaring met de geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd en missen soms essentiële kennis.  Sommige psychologen zijn de rompslomp met de gemeenten zo zat, dat ze, met spijt in hun hart, alleen nog maar volwassenen willen als cliënt, of kinderen van wie de ouders de zorg zelf betalen’, zegt NIP-woordvoerder Arjen Konijnenberg. Omdat de gemeenten kortdurende contracten hebben gesloten, vrezen psychologen voor het budget van 2016 weer veel te veel uren kwijt te zijn aan bureaucratie.”
Update 18 uur Inmiddels hebben D66 en het CDA opheldering gevraagd aan staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn. D66 kamerlid Vera Bergkamp vraagt zich af ‘of de hulp aan kinderen en jongeren in de knel komt nu sommige instellingen en praktijken al door hun budget voor het hele jaar heen zijn en geen nieuwe gevallen kunnen aannemen’ aldus Bergkamp. Verder wil ze de staatssecretaris op wijzen dat D66 vorig jaar akkoord is gegaan met het anders organiseren van jeugdzorg nadat de staatssecretaris toegezegd had dat jeugdigen de behandeling, die vorig jaar begon, dit jaar gewoon zouden kunnen afmaken. Maar van Rijn lijkt zich dus niet te kunnen houden aan zijn belofte. 
Ook CDA-kamerlid Mona Keijzer (CDA) vraagt zich af of ieder kind wel de zorg krijgt die nodig is. ‘Je kunt naar een ander als je hoort dat de zorgverlener van jouw keuze aan zijn taks zit, maar het valt of staat met de klik die er is’, zegt Keijzer.  De Volkskrant:  Budget voor 2015 is bij deel instellingen jeugdzorg al op  
cc-foto:  Marco Derksen

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.