11

‘Geld ontwikkelingshulp moet naar bedrijfsleven’

Onderwijs en zorg krijgen als het het aan staatssecretaris Ben Knapen ligt minder geld

Het kabinet gaat de komende jaren flink bezuinigen op ontwikkelingshulp. Het aantal partnerlanden waarmee Nederland een ontwikkelingsrelatie heeft gaat omlaag. Ook gaat Nederland minder ontwikkelingshulp bieden aan onderwijs en zorg en meer geld steken in het bedrijfsleven.

Het kabinet bezuinigt in 2011 400 miljoen euro op ontwikkelingshulp. Met 250 miljoen euro van het budget wordt ‘geschoven’ of omgebogen, meldt de Volkskrant. De nadruk zal meer gaan liggen op landbouw en water, terreinen waar Nederland goed in is.

Ook wil de staatssecretaris het aantal partnerlanden halveren. Momenteel heeft Nederland met 36 landen een vaste ontwikkelingssamenwerking.

Hulporganisaties hebben hun zorgen over de bezuinigingen al geuit. De bezuinigingen op ontwikkelingshulp moet in 2012 uiteindelijk opgelopen zijn tot 900 miljoen euro.

Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib verwijt het kabinet te bezuinigen zonder een visie op de toekomst van ontwikkelingshulp. “Je moet geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt”, aldus Karimi.

NRC Handelsblad: Hulp meer in belang van bedrijsleven

cc-foto: Hygiene Matters

Geef een reactie

Laatste reacties (11)