30

‘Geld voor armoedebeleid alleen voor armoedebeleid’

PvdA wil vastleggen dat geld voor armoedebestrijding daar ook daadwerkelijk aan wordt uitgegeven

In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af om 100 miljoen euro ter beschikking te stellen voor armoedebeleid bij gemeentes. De PvdA wil nu dat dit geld voor armoedebeleid voortaan wordt gelabeld, zodat gemeenten het niet ergens anders voor kunnen gebruiken.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu tegen NU.nl. Het geld wordt via het gemeentefonds beschikbaar gesteld en daardoor hebben de gemeenten de vrijheid om het naar goeddunken te besteden. Dit betekent dat het geld bijvoorbeeld ook kan worden geïnvesteerd in de plaatsing van lantaarnpalen. Kuzu is bang dat dat ook zal gebeuren:

Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn allerlei nieuwe colleges aangetreden waarbij er wordt bezuinigd op armoede. De gemeente Rotterdam bijvoorbeeld, bezuinigt 13 miljoen op armoedebeleid, terwijl de armoede alleen maar toeneemt.

Het is onduidelijk of de PvdA-fractie steun kan vinden voor het plan. Zowel staatssecretaris Jetta Klijnsma als coalitiepartner VVDvinden de beleidsvrijheid van de gemeenten “een groot goed”.

CC-foto: Anja Hermans 

Geef een reactie

Laatste reacties (30)