35

Geld voor spooronderhoud besteed aan wegen

En andere dodelijk conclusies van de Parlementaire onderzoekscommissie Kuiken: 'Tweedehands materialen maken van spoornet een broek met verstelde lappen'

De kwaliteit van het Nederlandse spoor laat ernstig te wensen over. Minister Schulz van Haegan (Verkeer) voert geen enkele regie over de NS en spoorbeheerder Prorail. De twee bedrijven werken volledig langs elkaar heen. Geld dat bestemd was voor onderhoud is opgegaan aan asfalt, studies en de mislukte hsl. Dat zijn enkele van de harde conclusies uit het rapport ‘Wissel op de toekomst’ van de parlementaire onderzoekscommissie Kuiken.

NRC Handelsblad citeert uit het onderzoeksrapport: 

De huidige staat van het spoornet is onduidelijk omdat infrabeheerder ProRail verantwoordelijkheid neerlegt bij onderhoudsaannemers zonder toezicht te houden op de invulling en naleving ervan.

Aannemers gebruiken steeds vaker goedkopere tweedehands materialen. “Het risico bestaat dat er een soort broek met verstelde lappen ontstaat”, aldus het rapport.

De commissie, waarin ook Schultz’ VVD-partijgenoot André Bosman is vertegenwoordigd, is ook zeer kritisch over het functioneren van de minister. De minister is alleen bezig met besparingen op de korte termijn en is een “incidentenminister”:

Schultz neemt besluiten “zonder deugdelijke informatie” en informeert de Tweede Kamer onvoldoende.

Commissievoorzitter Attje Kuiken (PvdA):

De minister investeert in kortetermijnoplossingen die niet toekomstbestendig zijn. Er is veel te weinig samenhang in het bewaken van de spoorsector. Dat is iets dat de minister moet bewaken. Er is regie nodig.

De Volkskrant citeert Kuiken over het gebrek aan controle van de Tweede Kamer op de spoorbudgetten: “Het is voor de Kamer allemaal niet te volgen. Een grabbelton!”

Afgelopen herfst bleek uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer bleek dat honderden miljoenen euro’s voor het onderhoud van het spoor niet waren gebruikt.

NRC: Kamercommissie kraakt onderhoud ProRail en beleid minister Schultz

Volkskrant: Rapport: ‘Strakkere regie’ over NS en Prorail nodig

Foto-cc: Bas Bogers

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (35)